Annons
Nyheter

Sopor hämtas trots fortsatt strejk

Sophämtningen i Stockholm fortsätter - trots strejk. Sopbergen har i stort uteblivit men nycklarna ställer till problem. - Jag uppmanar allmänheten att höra av sig, säger Katarina Johansson på Stockholm vatten och avfall.(TT)
Publicerad 9 juli 2017

Omkring 25 sopbilar är ute på Stockholms gator under söndagen trots att 50 av sopåkarna på företaget Reno Norden fortsätter sin vilda strejk.

De har strejkat utan fackligt tillstånd sedan i onsdags vilket satt extra press på sophanteringen i länet. Missnöjet rör sänkta löner och en nyckelinventering som Reno Norden vill göra.

Annons

"Inte lätt att identifiera"

De tjocka nyckelknipporna som går till olika soprum är inte märkta och i stället har enskilda sopåkare suttit inne på kunskapen. Arbetsgivaren har velat registrera detta så att alla anställda ska kunna ta del av informationen. Men då har sopåkarna sagt nej.

I stället har Reno Norden fått ta in personal från underentreprenörer och bemanningsföretag som inte har kunskapen.

””

Men sopbergen har uteblivit.

””

Villaägare kan pusta ut

Från onsdag till fredag har 820 reklamationer kommit in av 23 400 hämtningar. Alla villor där soptunnor står ute får sannolikt sina kärl hämtade. Extra sopbilar står redo att enbart hantera reklamationer och enhetschefen uppmanar allmänheten att höra av sig om deras sopor inte hämtats.

””

Stockholm stad har bemannat upp och kundtjänsten håller extra öppet.

Nu efterlyser man att Reno Norden tar fram en plan för den kommande veckan.

"Kommer ta längre tid"

””

Sopdebaclet innebär inga extra kostnader för staden, enligt Johansson. Men nu vill hon se att Reno Norden klarar av sitt uppdrag. Att ta in någon ny entreprenör är i dagsläget inte aktuellt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons