Annons
Nyheter

Språkproblem fara inom äldreomsorgen

Språkproblemen inom äldreomsorgen är så omfattande att de utgör en direkt fara för brukarna, som kan drabbas av både vårdskador och missförhållanden. Den springande punkten är bristen på personal. SKL menar att bristen är så stor att arbetsgivarna måste ta in personal som är sämre på svenska.(TT)
Publicerad 12 juni 2018

Bristen på personal inom äldreomsorgen är så stor att arbetsgivarna ser mellan fingrarna och anställer personal som inte förstår svenska, skriver tidningen Kommunalarbetaren som granskat ämnet.

””

Exempelvis berättar tidningen om ett fall i Nyköping förra året då en äldre person ramlade i sitt hem och slog i huvudet. Personen larmade hemtjänsten, men ingen kom. På grund av språkproblem uppstod missförstånd. Först när nattpatrullen gick på sitt skift upptäcktes den äldre och fick hjälp upp.

Annons

Kan leda till vårdskador

Incidenten i Nyköping anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som i en rapport tidigare i år slog fast att bristen på svenskkunskaper hos personalen inom äldreomsorgen är "ett riskområde".

Personalens dåliga svenska kan leda till att brukarna får omsorg och vård på ett felaktigt sätt - eller ingen vård alls. Och det kan leda till både missförhållanden och vårdskador, anser Ivo.

Fackförbundet Kommunal är kritiskt till att arbetsgivarna ställer för låga krav på svenska när de anställer inom äldreomsorgen. För det handlar inte bara om liv och hälsa, utan också om integritet och att de anställda ska förstå vilka rättigheter och skyldigheter de har.

””

På Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) delar man bilden av att språkbrister är ett problem just i hemtjänsten.

””

Svårt att rekrytera

Samtidigt råder det enorm brist på personal. 70 procent av de offentliga arbetsgivarna uppger att de har svårt att rekrytera.

””

Det bästa sättet för att lära sig svenska är att komma ut i verksamheten och lära sig medan man jobbar, anser Annika Wallenskog.

””

S lovar modell

Inför valet lovar äldreminister Lena Hallengren (S) och hennes parti en modell för hur personalen inom äldreomsorgen både ska ha goda omvårdnadskunskaper och kunna prata och förstå svenska. Exakt hur denna modell ska se ut är inte klart, men ska diskuteras fram i samråd med arbetsmarknadens parter.

””
Annons

TT: Men ni har ju haft fyra år på er att göra detta?

””

TT: Men varför är det över huvud taget tillåtet att arbeta inom äldreomsorgen om man inte kan svenska? Som läkare får du ju inte göra det.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons