Annons
Nyheter

Spretig debatt efter stökigt år

Ämnena spretar när riksdagens sista partiledardebatt innan sommaruppehållet hålls. Det är jobbpolitik, Ukraina, föräldraförsäkring och ränteavdrag. Och SD-ledaren Jimmie Åkesson fick det hett om öronen när han gjorde comeback i riksdagens talarstol.(TT)
Publicerad 10 juni 2015
Ämnena spretar när riksdagens sista partiledardebatt innan sommaruppehållet hålls. Det är jobbpolitik, Ukraina, föräldraförsäkring och ränteavdrag. Och SD-ledaren Jimmie Åkesson fick det hett om öronen när han gjorde comeback i riksdagens talarstol. Par
Ämnena spretar när riksdagens sista partiledardebatt innan sommaruppehållet hålls. Det är jobbpolitik, Ukraina, föräldraförsäkring och ränteavdrag. Och SD-ledaren Jimmie Åkesson fick det hett om öronen när han gjorde comeback i riksdagens talarstol. Par

Partiledarna har ett stökigt år bakom sig när de i dag, i skolavslutningstid men med tre år kvar på mandatperioden, gör upp med varandra i riksdagens partiledardebatt.

Statsminister Stefan Löfven (S) inledde debatten med att tala om vikten av att behålla vissa traditioner, som låg arbetslöshet.

””
Annons

Spöken i debatten

Men Löfven får en hel del mothugg för sin jobbpolitik av oppositionens partiledare. FP-ledaren Jan Björklund tror definitivt inte på den och han räknar upp flera myndigheter och organisationer, bland andra LO, som enligt FP-ledaren inte står bakom regeringens arbetspolitik.

””

Han attackerar också målet om att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det saknas åtgärder för att lyckas, anser han. Och höjningen av arbetsgivaravgiften för unga blir en motverkande kraft, enligt Björklund.

””

Moderatledaren Anna Kinberg Batra passar på att lansera ett nygammalt förslag om sommarskola från talarstolen.

””

Sommarskola finns med i regeringens vårbudget, och det har även funnits med i tidigare Alliansförslag. Men Kinberg Batra säger sig nu vilja dubbla potten för vad som ska satsas på elever "som halkar efter", dessutom ska alla kommuner vara skyldiga att anordna sommarskola för elever i årskurs 6-9.

Hett för Åkesson

SD-ledaren Jimmie Åkesson har varit sjukskriven en stor del av riksdagsåret och har sedan återkomsten varit sparsam med offentliga framträdanden. I dag är första gången han står i riksdagens talarstol efter sjukskrivningen. Han anklagade Allianspartierna för att ha lagt sig platt och lämnat walk-over när de gjorde upp med regeringen om den så kallade decemberöverenskommelsen (DÖ), som innebär att en minoritetsregering kan få igenom sin budget i riksdagen.

Men Jimmie Åkesson kritiserar också att regeringen vill införa en extra pappamånad i föräldraförsäkringen och att S på sikt vill ha en helt individualiserad försäkring.

””

Alla partiledare tog replik på Åkesson som fick försvara partiets politik om allt från vinster i välfärden och vårdnadsbidrag till migration. Stefan Löfven attackerade SD:s rötter i nazismen, men Åkesson tyckte att Löfven tjatade om gamla frågor när han ifrågasatte SD:s historia.

””
””

Ränteavdrag

Annons

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt varnar för skuldsättningen bland svenska folket och vill ha bort ränteavdragen på lån.

””
””

Även Löfven konstaterar att skuldbördan för hushållen är ett bekymmer.

””

Han tycker dock att det mest lämpliga verktyget just nu är att införa amorteringskrav, öka byggandet och reglera banksektorn så att den inte bygger upp bubblor.

Enligt Löfven är det farligt att i nuläget ge sig på den inhemska efterfrågan med sänkta ränteavdrag.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons