Annons
Nyheter

SSAB fälls för dödsolycka

Ståljätten SSAB ska betala 1,5 miljoner kronor i företagsbot för en arbetsplatsolycka där en slovakisk man omkom 2014. Det meddelade Luleå tingsrätt på torsdagen, rapporterar flera lokala medier.(TT)
Publicerad 7 december 2017

Ståljätten SSAB ska betala 1,5 miljoner kronor i företagsbot för en arbetsplatsolycka där en slovakisk man omkom 2014. Det meddelade Luleå tingsrätt på torsdagen, rapporterar flera lokala medier.

Mannen var truckförare hos en underentreprenör till SSAB och arbetade vid företagets arbetsplats i Svartöns industriområde i Luleå, skriver branschtidningen Arbetarskydd. Vid tidpunkten höll en av hallarna där på att renoveras och därför hade de fasta och låsta bommarna till ett närliggande järnvägsspår tillfälligt tagits ur bruk.

Annons

I stället skulle en spårvakt hålla uppsikt, men någon sådan fanns inte på plats då mannen blev påkörd och avled i sin truck.

Tingsrätten anser att det är anmärkningsvärt att SSAB har överlåtit säkerhetsansvaret under nattetid till entreprenörerna och enskilda arbetstagare. Därför döms företaget att betala 1,5 miljoner kronor i företagsbot. SSAB ska även betala 40 000 kronor till den omkomnes son.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons