Annons
Nyheter

Statssekreterare får chefsjobb inom FN

Ulrika Modéer, i dag statssekreterare på utrikesdepartementet, blir nästa svensk att lämna politiken för ett högt uppsatt chefsjobb inom FN.(TT)
Publicerad 6 juni 2018

Modéer har utsetts till assisterande generalsekreterare och chef för FN:s utvecklingsprograms (UNDP) avdelning för externa relationer och påverkansarbete, meddelar FN:s generalsekreterare António Guterres.

"UNDP är en av huvudaktörerna i arbetet med de globala målen för hållbar utveckling. Ingenting kan vara viktigare med tanke på de utmaningar världen har i dag", säger Modéer i ett uttalande.

Annons

Modéer har tidigare haft chefstjänster inom biståndsorganisationen Diakonia och de senaste åren varit statssekreterare hos Isabella Lövin (MP), minister med ansvar för internationellt utvecklingssamarbete. Som statssekreterare har hon ansvarat för biståndsfrågor och klimatpolitik. Enligt uppgifter till TT har hon på egen hand sökt tjänsten, som är placerad i New York.

UNDP är världssamfundets största utvecklingsorganisation med verksamhet i 170 länder. Det svenska kärnstödet till organisationen uppgår i år till 630 miljoner kronor.

Tidigare i våras avgick Åsa Regnér (S) från jobbet som barn- äldre- och jämställdhetsminister för att bli vice chef för FN:s kvinnoorganisation UN Women. I vintras blev tidigare biståndsministern Gunilla Carlsson (M) biträdande chef för Unaids, FN:s program för att bekämpa hiv/aids.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons