Annons
Nyheter

Göteborgssträcka prio för höghastighetståg

Sträckan Göteborg-Stockholm är vinnare när Sverigeförhandlingen nu satt ner foten om var höghastighetsbanan ska dras. - Restidsvinsterna är mest markanta där, säger förhandlare HG Wessberg. Men helst ser han att staten lånar så att även sträckan Malmö-Stockholm byggs nu.(TT)
Publicerad 5 juli 2017

Efter år av utredande och förhandlingar har Sverigeförhandlingen, i sin rapport som nu lämnas till regeringen, landat i att sträckan Stockholm-Göteborg bör prioriteras om man av finansiella skäl måste välja när höghastighetstågen ska byggas.

"Flaskhals" i syd

Annons

I så fall får sträckan Stockholm-Malmö ställa sig på kö. Orsaken till valet är att sträckan Stockholm-Göteborg ger större tidsvinst och berör fler resenärer.

””

Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) känner sig dock hoppfull trots ett negativt besked.

””

Allt på en gång

En annan vinst av att föredra sträckan Göteborg-Stockholm är att behovet av att rusta upp stambanan är störst där. Och vinsten blir förstås allra störst om hela sträckan byggs på en gång, inte bara etapper, enligt rapporten.

””

Men regeringsutsedda Sverigeförhandlingens huvudförslag är att båda sträckorna byggs samtidigt och att staten lånar pengar till bygget. Att bara finansiera de båda höghastighetsbanorna med pengar direkt ur budgeten skulle medföra att tågen kan börja köra tidigast 2064.

230 miljarder

””

Då kan Sverige ha höghastighetståg i stora delar av södra Sverige klart 2035, enligt Sverigeförhandlingens rapport.

Enligt de senaste kalkylerna kostar projektet totalt omkring 230 miljarder kronor, varav ungefär hälften var på de båda föreslagna sträckorna.

””

Kartan ritas om

Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh pekar på det faktum att Fehmarn Bält-förbindelsen, tunneln mellan Danmark och Tyskland, kommer att rita om kartan för transport. En tågresa mellan Hamburg och Köpenhamn kommer om ett par år att ta under tre timmar - ytterligare ett gott argument för att satsa på höghastighet mellan Stockholm och Skåne, säger Stjernfeldt Jammeh.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons