Annons
Nyheter

Strömlöst för tusentals efter lastbilskrasch

Tusentals människor blev utan ström i nordvästra Skåne efter att en lastbil kraschat in i en elstolpe som bar upp högspänningsledningar. - Konsekvenserna blev omfattande, säger Göran Skoglund på Öresundskraft.(TT)
Publicerad 7 juni 2018

Lastbilen kraschade in i elstolpen norr om Åstorp i Skåne under onsdagskvällen och utgången blev dramatisk. Elstolpen bar upp högspänningsledningar som föll till marken och olyckan ledde till att omkring 17 500 kunder stod utan ström. Kraschen orsakade också en mindre brand i vegetationen, men den kunde släckas snabbt.

””

Höga spänningar

Annons

Larmet om olyckan mellan Åstorp och Strövelstorp kom vid 20.30-tiden. Lastbilschauffören fördes till sjukhus med ambulans med oklara skador. Elstolpen bar upp en huvudledning med 130 000 volt. Strömmen gick i hela Höganäs kommun och delar av Åstorp och Helsingborgs kommun med många berörda orter.

””

Strömmen tillbaka

Runt 25 personer från Öresundskraft har arbetat med reparationer sedan larmet kom in. Den påkörda stolpen restes under natten med hjälp av en mobilkran. Därefter försenades arbetet med att förankra ledningsstolpen eftersom en sanering var tvungen att göras efter att diesel läckt ut från lastbilen. Vid 15-tiden hade alla Öresundskrafts kunder fått strömmen tillbaka och vid samma tid öppnades väg 107 för trafik igen.

För polisens del väntar en utredning av olyckan. Det är fortfarande oklart hur den kunde ske.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons