Annons
Nyheter

Studie: Korpar har inlevelseförmåga

Korpar gömmer mat snabbare om de tror att en annan korp ser dem, och har därför en typ av inlevelseförmåga - "Theory of mind" - som tidigare endast har förknippats med människor. Det visar en studie från Wiens universitet, rapporterar Sveriges Radio Vetenskapsradion.(TT)
Publicerad 5 februari 2016

Korpar gömmer mat snabbare om de tror att en annan korp ser dem, och har därför en typ av inlevelseförmåga - "Theory of mind" - som tidigare endast har förknippats med människor. Det visar en studie från Wiens universitet, rapporterar Sveriges Radio Vetenskapsradion. "Theory of mind" innebär i stora drag att en individ kan föreställa sig vad en annan individ tänker.

Experimentet i studien gick ut på att en korp stängdes in i en låda som delades på mitten av en skiva med ett titthål. På andra sidan om väggen fanns en högtalare med korpljud som simulerade att en annan korp fanns i närheten.

Annons

Mathias Osvath, docent i kognitiv zoologi vid Lunds universitet, säger till Vetenskapsradion att resultatet i studien innebär ett av de största fynden inom djurs kognition på länge.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons