Annons
Nyheter

Svanliknande dinosaurie med vasst bett

Det var för 75 miljoner år sedan som varelsen levde. En köttätande, svanliknande dinosaurie, nära släkt med Velociraptor, som av allt att döma var anpassad till ett liv i vatten.(TT)
Publicerad 7 december 2017

Fyndet, som presenteras i tidskriften Nature, gjordes i södra Mongoliet som är en av de bästa fyndplatserna för dinosauriefossil i hela världen. Platsen har bidragit till upptäckten av flera, helt nya, grupper av köttätande dinosaurier.

Trots det trodde forskarna knappt sina ögon när de började analysera det fossilerade skelettet, eftersom det såg ut som en underlig blandning mellan en liten köttätande dinosaurie - och en svan.

””
Annons

Ny teknik

Djuret, som döpts till Halszkaraptor escuilliei, var nära släkt med Velociraptor, en rovdinosaurie som gjorde sig ett namn i Steven Spielbergs film "Jurassic Park" från 1993.

Men till skillnad från alla andra köttätande theropoder, det vill säga rovdinosaurier, verkar Halszkaraptor ha varit anpassat till ett liv i eller mycket nära vatten, med en lång svanhals, näbbliknande mun samt två fjäderbeklädda "fenor" till armar. Det är första gången som en sådan, delvis vattenlevande, rovdinosaurie hittats.

Det fossilerade skelettet, som beskrivs som "utomordentligt välbevarat", upptäcktes för flera år sedan av några av de fossiltjuvar som plågar denna del av Mongoliet. Det var först 2015 som forskarna kunde analysera det och nu, två år senare, kommer alltså den vetenskapliga beskrivningen.

Djuret är så unikt att det gett upphov till ett helt nytt släkte och i Nature beskriver forskarna hur de har använt en ny teknik, så kallad högupplöst röntgenmikrotomografi, för att kartlägga skelettet.

Som en krokodil

””

Den avancerade bildanalysen visar bland annat, förutom att fyndet är äkta, ett antal vassa tänder inne i munnen. Detta trots att dessa inte är synliga från utsidan. Dessutom syns ett nätverk av nervkärl inuti nosen, slående lika de som dagens krokodiler har.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons