Annons
Nyheter

Svenska vapen sätts in mot IS

Svensktillverkade granatgevär sätts in i bekämpningen av terrornätverket Islamiska staten i Irak. Den svenska vapenexportmyndigheten har reagerat och kräver svar från USA om det är ett brott mot slutanvändaravtalet. USA skickar 2 000 Saabtillverkade AT-4, enligt amerikanska källor.(TT)
Publicerad 4 juni 2015

USA skickar 2 000 Saabtillverkade AT-4, enligt amerikanska källor. AT-4, eller pansarskott 86, som vapnet också kallas, avfyras från axeln och bryter genom bepansrade fordon och hus, skriver dn.se. Enligt det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon och Vita huset har 2 000 exemplar levererats till Irak för att sättas in mot IS.

The Times skriver att AT-4 är "effektivt mot bepansrade fordon samtidigt som det är tillräckligt enkelt att använda för irakiska trupper med begränsad militär utbildning".

Annons

Dn.se skriver att IS den senaste tiden använt en ny taktik där bepansrade fordon och långtradare fylls med sprängämnen och som sedan körs av självmordsbombare in till målen. Meningen är att pansargeväret ska användas i försvaret mot sådana fordon.

Men enligt Sveriges avtal med USA ska inte den amerikanska militären överlåta vapnen vidare utan att först kontrollera med Sverige, skriver dn.se. Men det avtalet gäller enbart granatgevär i vissa produktionsserier så Inspektionen för strategiska produkter har nu begärt besked om när de aktuella vapnen är tillverkade.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons