Annons
Nyheter

Nyförlösta med barn skickas till Finland

Personalbrist har nu lett till att svenska patienter skickas utomlands för vård. Två för tidigt födda med mammor flögs i helgen till Åbo i Finland för vård. - Ansvariga vill inte prata om platsbristen, säger en läkare.(TT)
Publicerad 6 juli 2017

Therese Broberg drabbades av havandeskapsförgiftning och för högt blodtryck och fick söka sjukvård tidigare än vad som egentligen var tänkt. Efter flera flytt mellan sjukhus, förlossning och efter att slutligen ha hamnat på Akademiska sjukhuset i Uppsala fick hon veta att neonatalavdelningen bara kunde erbjuda plats i Åbo.

””

Hon är nu en av två nyförlösta som Upplandsvården skickat till Finland.

””
Annons

Köpa platser utomlands

I våras beslöt Region Uppsala att köpa två permanenta platser vid neonatalavdelningen vid Åbo sjukhus för sommarens tre månader. Tidigare har landstinget skickat enstaka patienter över Östersjön, vid tillfälliga toppar.

Kontraktet är unikt för svensk sjukvård, som annars oftast skickar patienter inom regionen eller angränsande landsting. I Skåne och i Stockholm är situationen i sommar ännu så länge inte så ansträngande att föräldrar skickats någon annanstans.

””

Problemet i grunden, anser Karin Båtelson, ordförande i Läkarförbundets vårdplatsgrupp, är den stora bristen på vårdplatser, och personalbrist. Hon menar att politiker och ansvariga myndigheter negligerar problemet med få vårdplatser.

"Ser inte problemen"

””

Hon arbetar som läkare i Göteborg och menar att bristen på vårdplatser gör vården dyrare, ökar riskerna för patienter och försämrar arbetsmiljön i vården. Det blir en ond cirkel.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons