Annons
Nyheter

Svenskt fartyg stoppat på väg mot Gaza

Israel har stoppat det svenska aktivistfartyget Freedom som är på väg mot Gazaremsan, uppger militären. - Vi hoppas att den svenska regeringen ska agera, säger Dror Feiler talesperson för Ship to Gaza. Fartyget, med 12 personer ombord, är det andra som stoppas på kort tid.(TT)
Publicerad 4 augusti 2018

Fartyget, med 12 personer ombord, är det andra som stoppas på kort tid. Aktivistflottans första fartyg, norska al-Awda, stoppades förra helgen. Freedom har tagits till hamnstaden Ashdod.

"Fartyget har övervakats och stoppats i enlighet med internationell lag", skriver israelisk militär i ett uttalande, rapporterar AFP.

Annons

"Inget olagligt"

De tolv personerna ombord, sju av dem från Sverige, har tagits in till förhör.

””

Ship to Gaza förlorade kontakten med det svenska fartyget under fredagskvällen när det var 40 sjömil från Gaza, och har fortfarande inte hört någonting från personerna ombord. Just nu undersöker aktivistorganisationens israeliska advokat händelsen. Fartyget innehåller medicinsk utrustning.

Vill bryta blockad

Dror Feiler säger att Ship to Gaza kommer att kräva att Israel släpper passagerarna och låter båten fortsätta.

””

TT: Hur stor chans är det att ni får igenom era krav på att få fortsätta segla?

””

Svenska UD uppger att de inte fått någon information om att någon skulle vara formellt gripen, men säger att de följer ärendet.

Syftet med resan är att bryta Israels blockad av Gazaremsan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons