Annons
Nyheter

Sverige får kritik för segregation

Trots att man haft nästan tre år på sig har Sverige inte gjort tillräckligt mot boendesegregationen. Det anser Europarådets oberoende experter i ECRI. Segregationen har i stället ökat och riskerar att bli ännu värre, anser ECRI:s ordförande Christian Åhlund.(TT)
Publicerad 9 juni 2015

2012 ville Europarådets kommission mot rasism och intolerans (ECRI) att Sverige skulle ta fram en handlingsplan för att motverka boendesegregationen. Kommissionen har följt upp arbetet, men är inte helt nöjd med resultatet.

ECRI, ett organ under Europarådet, anser att det visserligen har tagits små steg för att minska socialt utanförskap och effekten det får på människor, speciellt vid bostadssegregation. Men de ville se en övergripande, nationell handlingsplan. En sådan har Sverige inte presenterat.

Annons

Segregation i skolorna

Christian Åhlund, ECRI:s ordförande, tycker snarare att segregationen tilltagit. Och att situationen riskerar att bli värre. Men han tycker att problemet är svårt att lösa.

””

Problem för familjer

En del av de problem som uppstår när familjer återförenas i Sverige men har problem att få sina identitetshandlingar från sitt hemland har lösts. Där har situationen blivit bättre men det är inte reglerat i lagen och kan skapa osäkerhet.

Enligt Christian Åhlund hänger det ihop med att antalet asylsökande i Sverige ökar.

””

Enligt ECRI har situationen för personer utan uppehållstillstånd som behöver sjukvård däremot blivit bättre och kommissionen anser att Sverige har genomfört de åtgärder den ville se.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons