Annons
Nyheter

Sverige hukar sig för Sven

Stormen Svens framfart stängde vid 14.30-tiden Öresundsbron för biltrafik. Under kvällen och natten förväntas vindstyrkan på Öresundsförbindelsen att öka ytterligare. Under eftermiddagen uppgraderades också varningen för västra Kronoberg från en etta till tvåa.
Nyheter • Publicerad 5 december 2013
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Det är oklart när bron öppnas igen. Räddningstjänsten Syd manar allmänheten i sydvästra Skåne att iaktta försiktighet: "Vi rekommenderar att du håller dig inomhus under stormen. Undvik att ge dig ut i trafiken i onödan", heter det i ett meddelande.

Vid lunchtid yttrade sig ovädret Sven dels som snö och regn i Stockholmsområdet och norrut i Svealand, och dels som regn som drar in över västkusten i kombination med tilltagande vindar, berättar Sandra Andersson på SMHI.

Annons

SMHI har utfärdat klass 2-varningar för stormbyar och nederbörd i Skåne, Halland, Värmland, Dalarna, Gävleborg, Upplandskusten samt Öland och Gotland.

Energibolagen är på tårna. Vattenfalluppger sig förbereda fordon och materiel för snabba insatser. "Även beredskapsstyrkan och kundservice ser över sina resurser", enligt ett pressmeddelande.

Liknande beredskap råder hos Eon, som samtidigt uppmanar sina kunder att förbereda sig på att ovädret kan pågå ett tag: "Värmeljus, filtar och vatten är sådant som är bra att ha hemma", skriver presschefen Mattias Hennius.

I Halland och Skåne gäller en klass 2-varning för stormbyar. Ett 20-tal tågsträckor stängs av för trafik, med början klockan 12 på linjen Malmö-Ystad-Simrishamn. Även färjeturer ställs in i södra Sverige. Klockan 13 ställdes Rostock-färjan för resenärer mellan Trelleborg och Tyskland in. Färjorna med avgångstid 15 och 22 är inställda åt båda hållen.

SMHI har utfärdat klass 2-varning för Öland och Gotland i eftermiddag. Under kvällen beräknas vindarna tillfälligt avta för att sedan öka natten mot fredag med risk för stormbyar på 25 meter per sekund. För resten av Kalmar län gäller fortsatt klass 1-varning.

Framemot kvällen väntas även snö på småländska höglandet. I resten av södra Sverige blir det mest regn.

Vid lunchtid hade ovädret redan dragit in över Danmark och Banedanmark har beslutat att stoppa all tågtrafik i Danmark från klockan 14 - med start i Jylland - av säkerhetsmässiga orsaker.

Klockan 16 slutar tågen att rulla på Fyn, och på Själland kör de sista tågen in på perrongerna klockan 18. Det är oklart när trafiken återupptas.

Flygtrafiken till och från Köpenhamns flygplats Kastrup flyter på normalt fram till klockan 18, enligt flygplatsen som hänvisar till nuvarande väderprognoser. Därefter ändras vindriktningen, samtidigt som styrkan tilltar, vilket kan resultera i förseningar och inställda flyg under kvällen.

För närvarande ligger Kastrups hemsida nere.

Annons

I södra Norge bedöms ovädret gränsa till "extremt", med vindbyar på uppemot 35 meter per sekund under eftermiddagen och kvällen, enligt den norska vädertjänsten yr.no.

- Befinner man sig på fel ställe på fel tidpunkt så kan det gå riktigt illa. I Agder och Rogaland bör folk inte gå ut, för det blir ett rejält oväder, säger meteorologen Rafael Escobar Løvdahl.

Ovädret härjade också över Storbritannien under torsdagen och i Skottland har minst en människa mist livet. Det var en lastbilschaufför som omkom när hans fordon åkte rakt in i flera andra bilar i West Lothian, nära Edinburg.

Mer 25 000 hushåll var under torsdagen strömlösa i Skottland och Nordirland, och flera tåg och flyg i Skottland fick ställas in till följd av stormen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Stänger tåglinjer i syd

Tågtrafiken stängs från och med klockan 12 på sträckan Malmö-Ystad-Simrishamn.

Klockan 15.00 stängs även följande sträckor:

Halmstad-Värnamo-Jönköping

Vaggeryd-Nässjö

Torup-Hyltebruk

Värnamo-Alvesta-Kalmar

Emmaboda-Karlskrona

Kalmar-Hultsfred-Linköping

Berga-Oskarshamn

Blomstermåla-Mönsterås

Nässjö-Hultsfred

Älmhult-Olofström

Hässleholm-Markaryd-Halmstad

Helsingborg-Åstorp-Hässleholm

Kristianstad-Karlskrona

Helsingborg-Ängelholm-Halmstad

Eslöv-Teckomatorp

Ramlösa-Teckomatorp-Kävlinge

Arlöv-Kävlinge

Även Malmö-Köpenhamn kan stängas med kort varsel.

På andra banor sänks hastigheterna.

Källa: Trafikverket(TT)

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons