Annons
Nyheter

Sverige och Bulgarien ingår avtal

Sverige och Bulgarien ingår i dag ett samarbetsavtal för att stärka situationen för utsatta EU-migranter från Bulgarien, skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande.(TT)
Publicerad 5 februari 2016

Sverige och Bulgarien ingår i dag ett samarbetsavtal för att stärka situationen för utsatta EU-migranter från Bulgarien, skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande. Samarbetsavtalet, som undertecknas i samband med att barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér besöker Bulgarien, handlar om samverkan mellan länderna i frågor om jämställdhet, social välfärd och trygghet, barns rättigheter, äldreomsorg och funktionshinderfrågor.

Sveriges del i avtalet handlar i första hand om att bidra med expertkunskap och utbildningsinsatser. Avtalet bygger på frivillighet, är inte juridiskt bindande och innebär inte att Bulgarien måste leva upp till särskilda åtaganden. Regeringskansliet har inga uppgifter om vad samarbetet kan komma att kosta Sverige. Det första utbytet är planerat till sommaren.

Annons

Ett liknande avtal mellan Sverige och Rumänien slöts i juni i fjol.

Nyligen presenterade regeringens samordnare Martin Valfridsson förslag om att kommuner inte ska upplåta mark för EU-migranternas läger eller erbjuda skolgång till deras barn som befinner sig i Sverige.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons