Annons
Nyheter

Sveriges rasar på hbtq-lista

Sverige rasar i Europarankningen när det gäller mänskliga rättigheter för hbtq-personer. Skälet är bland annat regeringens hårdare asyl- och flyktingpolitik. - En stor grupp hbtq-personer som tidigare fått i asyl i Sverige kommer inte att få det längre.(TT)
Publicerad 10 maj 2016
””

ILGA Europa, där RFSL ingår, har kartlagt i vilken grad de europeiska länderna respekterar hbtq-personers rättigheter. Bäst klarade sig Malta, som nådde 88 procent.

Inte konkret nog

Annons

Från fjolårets sjätteplacering halkar Sverige i år ned till tolfte plats (65 procent). Förklaringen är också att behandlingen av hbtq-personer förbättrats i andra länder.

Magnus Kolsjö konstaterar att regeringen har en hbtq-strategi, men han tycker inte att den är tillräckligt konkret för att vara möjlig att följa upp. Inte heller händer mycket med det liggande förslaget om att inkludera transpersoner i hetslagstiftningen.

Kolsjö skickar en passning till statsminister Stefan Löfven:

””

Värst i östländer

Längst ned i ILGA:s rankning återfinns flera av de gamla östländerna, bland andra Azerbajdzjan (5 procent) och Ryssland (7 procent). Värst här är kanske de grova våldsbrott som till exempel homosexuella utsätts för.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons