Annons
Nyheter

Tangerat rekord i nattlig värme

Sommaren fortsätter att bjuda på nya vädermässiga rekord - både lokalt och nationellt. Den gångna natten (mot torsdagen) hade temperaturmässigt lika gärna kunnat vara mitt på dagen - åtminstone på Gotland. Varmt som mitt på dagen - men under natten.(TT)
Publicerad 2 augusti 2018

Varmt som mitt på dagen - men under natten. Nattens 23,7 grader vid Östergarnsholm på östra Gotland är den högsta lägstatemperatur under ett dygn som mätts upp. Det tangerar det tidigare rekordet från Kullen den 10 augusti 1975, skriver SMHI på sin hemsida.

Dessutom rapporteras rekord i luftfuktighet i Blekinge Skärgård den 1 augusti. Rekordet rapporterades klockan 20 från Karlskrona-Söderstjerna med en lufttemperatur på 26 grader och en relativ fuktighet på 93 procent. Detta ger en så kallad daggpunkt på 24,8 grader - den hittills högsta uppmätta daggpunkten på en svensk station.

Annons

Även Utklippan i Blekinge rapporterade under gårdagen en ögonbrynshöjande daggpunkt på 24,6 och Ölands södra udde uppnådde en daggpunkt på 24,3. Den högsta daggpunkten, den temperatur som krävs för att fukten i luften ska avdunsta och bilda dimma, som rapporterats i Sverige är 23,8 grader på Fårö 1994 och i Hällum 1997.

Men gårdagen bjöd även på ett nytt lokalt värmerekord dagtid. I Bredåkra i uppmättes 33,2 grader vilket är ett nytt augustirekord för orten. Även Gotska Sandön, Katterjåkk/Riksgränsen och Naimakka bjöd på lokala temperaturrekord med sina 31,1, 28,2 och 27,9 grader.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons