Nyheter

Advokaten kämpar för Abdeslam

Bästa sättet att stå upp mot terroristernas attack mot rättsstaten är att visa att rättsstaten fungerar, manar terroranklagade Salah Abdeslams advokat i Bryssel.(TT)
Publicerad 8 februari 2018

Abdeslam själv vill inte längre infinna sig i domstolen för veckans rättegång kring den skottlossning i Bryssel som föregick gripandet av honom i mars 2016.

Abdeslam och den medåtalade Soufien Ayari anklagas för mordförsök på poliser i samband med att belgisk och fransk polis slog till mot ett hus på Rue du Dries i Brysselkommunen Forest. En tredje närvarande i huset - tidigare Märsta-boende algeriern Mohamed Belkaid - dödades under polistillslaget.

Åklagaren har yrkat på 20 års fängelse för både Abdeslam och Ayari.

Inte våldsbenägen?

Att uppmärksamheten kring rättegången är så stor beror dock främst på att Abdeslam tros vara den enda av gärningsmännen som överlevde de islamistiska terrordåden i Paris den 13 november 2015.

Fast det måste domstolen i Bryssel nu bortse från, manar försvarsadvokaten Sven Mary.

””
””

Svenskt vittnesmål

Varken Mary eller Ayaris advokater anser att det finns några bevis på att de åtalade skjutit eller velat skjuta mot polisen. Mary varnar dessutom rätten för att lyssna för mycket på det som åklagarsidan och polisens advokater använder från förhören med Osama Krayem, en nu 25-årig svensk medborgare som greps i Bryssel i början av april 2016.

Krayem är själv misstänkt för inblandning i såväl Parisdåden som den attack som drabbade Bryssel några dagar efter att Abdeslam greps och ska bland annat ha berättat om hur de nu åtalade var beväpnade i huset i Forest.

””

Rättegången tar nu uppehåll ända fram till påsk, då en organisation som representerar offren för terrordåden i Bryssel den 22 mars 2016 ska höras.

TT