Annons
Nyheter

Tiden löper ut i Assange-ärenden

Efter fem år av juridiska turer och internationella förvecklingar preskriberas nu tre av de fyra misstänkta brott som Julian Assange anklagas för att ha begått i Sverige. - Han blir inte dömd för brotten, men han blir inte heller frikänd, säger målsägandebiträdet Claes Borgström.(TT)
Publicerad 12 augusti 2015

Brottsmisstankar om olaga tvång och sexuellt ofredande preskriberas under torsdagen. Misstanke om ytterligare ett sexuellt ofredande preskriberas med största sannolikhet på tisdag. En av två kvinnliga målsägande i det uppmärksammade Assange-ärendet faller bort.

””

"Borde lagts ner"

Annons

Assanges försvarare, Thomas Olsson, är säker på att de misstänkta brott som nu preskriberas i vilket fall som helst aldrig skulle ha lett till åtal.

””

Det var under ett Sverigebesök i augusti 2010 som de polisanmälda händelserna inträffade. Assange förhördes vid ett tillfälle och reste sedan till England.

De juridiska turerna sedan dess kan, grovt förenklat, sammanfattas i att Assange blev häktad i Storbritannien, släpptes mot borgen, fick reseförbud, samt sökte och fick asyl på Ecuadors ambassad i London.

Ecuador - ett land där yttrandefriheten anses vara begränsad - motiverade asylen med att de står upp för just yttrandefriheten. Assange är grundare av Wikileaks som har läckt skyddade myndighetsuppgifter och riskerar därför i värsta fall att dömas till döden i USA för spioneri, enligt Ecuador.

Fortsatt brottsutredning

Efter att i flera år ha begärt Assange utlämnad till Sverige har svenska åklagare sedan några månader tillbaka försökt att få till stånd ett förhör på ambassaden i London. Särskilda krav från Ecuador - som enligt svenska justitiedepartementet står i strid med svensk lag - har gjort att förhören hittills inte blivit av.

””

Av de fyra misstänkta brotten i Sverige kommer det efter preskriberingarna att kvarstå en händelse som rubricerats som våldtäkt och som preskriberas om ytterligare fem år. Turerna kring Assange fortsätter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons