Annons
Nyheter

Tillsynsärenden hamnade i plåtskåp - i nio år

Byråkratins kvarnar maler långsamt, är ett känt uttryck. Men när högen med tillsynsärenden växte sig högre och högre hos byggnadsnämnden i Kungsbacka kommun blev svaret: lägg dem i ett plåtskåp - i nio år.(TT)
Publicerad 9 juni 2017

Byråkratins kvarnar maler långsamt, är ett känt uttryck. Men när högen med tillsynsärenden växte sig högre och högre hos byggnadsnämnden i Kungsbacka kommun blev svaret: lägg dem i ett plåtskåp - i nio år.

Justitieombudsmannen (JO) riktar nu skarp kritik mot kommunen, som i stället för att ge de 290 ärendena en handläggare skickade dem till arkivet, skriver Dagens Juridik.

Annons

Det var vid en inspektion av JO i februari 2016 som plåtskåpet uppdagades. Där hittades anmälningar från enskilda privatpersoner från 2007 och framåt.

JO skriver i sin kritik: "Det var en uppseendeväckande ordning som vittnade om att nämnden inte hade förstått innebörden av sitt uppdrag."

Enligt byggnadsnämnden beror prioriteringen på att rutiner och resurser saknades. Men ärenden som rörde liv och hälsa fick i alla fall en handläggare, medan andra fick "avvakta vidare åtgärder".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons