Annons
Nyheter

Tragisk badhelg

Med värmen kommer också badolyckorna. Under de senaste fem dagarna har minst sju personer drunknat i landet. Två av dem är barn. På lördagskvällen drunknade en tolvårig pojke vid en badplats i Garpenberg utanför Hedemora och i torsdags omkom en sexårig pojke i Helsingborg.(TT)
Publicerad 5 juli 2015

På lördagskvällen drunknade en tolvårig pojke vid en badplats i Garpenberg utanför Hedemora och i torsdags omkom en sexårig pojke i Helsingborg.

Karin Brand, generalsekreterare för Svenska livräddningssällskapet påpekar att vuxna verkade saknas i samband med de två olyckorna. Pojkarna badade tillsammans med andra barn.

””
Annons

Simkunnigheten bättre

Att barn drunknar är betydligt mer ovanligt än att vuxna gör det. Dessutom har antalet barn som råkar ut för drunkningsolyckor halverats under de senaste åren. Ett skäl till det kan vara att simkunnighet sedan 2007 ingår som ett mål i den svenska läroplanen. För att få betyg idrott i årskurs 6 måste elever numera kunna simma.

””

Lever på gamla meriter

Samtidigt har antalet vuxna som drunknar ökat under de senaste fem åren. De senaste årens varma somrar och fina vintrar med tunna isar är förklaringar till att fler har drabbats, enligt Karin Brand. Annars är problemet att vuxna benägna att överskatta hur duktiga de är på att simma. I synnerhet är män mer riskbenägna och överrepresenterade i olycksstatistiken.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons