Annons
Nyheter

Tuffa tider väntar för försäkringsskojare

Försäkringsskojare får se upp i framtiden. Det ska bli svårare att lura kunderna att teckna dyra försäkringar som de kanske inte ens behöver. - Vi har sett en ganska stor grupp försäkringsförmedlare som har begått klara överträdelser mot lagstiftningen.(TT)
Publicerad 6 mars 2018
””

Ett EU-direktiv om så kallad försäkringsdistribution träder i kraft i höst, då hårdare krav kommer att ställas på dem som säljer försäkringar. Det gäller både försäkringsbolagen själva och de företag som förmedlar försäkringar. Bland annat avkrävs de tydligare och utförligare information om tjänsterna de säljer. Vissa begränsningar av säljarnas provisioner införs också.

"Fula fiskar bort"

Annons

Regeringen föreslår nu dels lagändringar i enlighet med EU-direktivet, dels regelskärpningar som ska stävja problem på den svenska marknaden. Det handlar bland annat om bolag som genom att återkalla sitt eget tillstånd kunnat undvika sanktioner, trots att de inte följt regelverket.

””

Förkastliga incitament

Så kallade up front-provisioner förbjuds helt enligt regeringsförslagen, som presenteras i en lagrådsremiss på torsdag. Det är en typ av ersättning där säljaren får hela provisionen omedelbart när affären görs upp, trots att försäkringar ofta löper under en lång tid.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons