Annons
Nyheter

Tullen stoppade miljoner tabletter

Mängder av droger, dopningsmedel, läkemedel och farliga föremål togs i beslag när Tullverket ökade insatserna mot den illegala handeln. - Att vi under en månads tid skulle göra över 2 000 beslag var rätt förvånande, säger Bertil Östgård vid Tullverket.(TT)
Publicerad 9 februari 2016

Under fyra veckor hösten 2015 genomförde Tullverket utökade insatser för att störa narkotikahandeln och öka sina kunskaper om hur omfattande narkotikasmugglingen är i post- och kurirflödet. Resultatet blev ett kraftigt ökat antal tillslag jämfört med motsvarande period föregående år, 2 132 jämfört med omkring 500 beslag 2014.

””

Hundratals länder

Annons

I operationen kontrollerades försändelser från ett hundratal olika avsändarländer. Flest beslag kom från Singapore, Storbritannien, Indien och Nederländerna.

Främst beslagtogs läkemedel följt av dopningsmedel, hälsofarliga varor och missbrukssubstanser. Bland annat hittades 1,7 miljoner dopningstabletter och cirka 60 000 kapslar av det narkotiska läkemedlet Tramadol.

””

Varför Tullverket inte alltid arbetar på det här aktiva sättet är enligt honom en fråga om personella resurser.

Narkotikahandeln ökar

””

Gällande narkotika ökar näthandeln, och beställarna finns i hela landet. Bland annat beslagtogs 25 000 tabletter av missbrukssubstansen Metizolam som narkotikaklassades i januari i år och som har likheter med Valium och Sobril.

””

Förutom redan narkotikaklassade preparat som exempelvis kokain, amfetamin och cannabis hittades flera nya substanser som ännu inte är narkotikaklassade men som får omhändertas och förstöras av tull och polis.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons