Annons
Nyheter

Två döda av kikhosta

Två spädbarn har nyligen dött av kikhosta. Folkhälsomyndigheten varnar nu alla nyblivna föräldrar för den smittsamma sjukdomen. (TT)
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2014

– Kikhosta är mycket vanligare än man tror, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

Hittills i år har 195 fall av kikhosta rapporterats, vilket är en klar ökning jämfört med tidigare år.

Annons

I år har två spädbarn dött, båda knappt en månad gamla. Barnen var tidigare helt friska och födda i normal tid.

Tidigare har cirka ett dödsfall inträffat vartannat år.

Statsepidemiologen Anders Tegnell utesluter inte att fler barn kan komma att dö.

– Det kan man inte, eftersom det här är en ganska allvarlig sjukdom.

Kikhostefallen har rapporterats från olika regioner i Sverige, men under den senaste månaden har flest fall rapporterats från Gävleborg.

Folkhälsomyndigheten ser nu över vilka åtgärder som kan vidtas för att skydda de allra minsta spädbarnen, som är de som drabbas hårdast.

– I andra länder har man testat att vaccinera familjer som planerar att skaffa barn eller gravida mödrar, eftersom skyddet då går över till barnet. Det är åtgärder som vi följer mycket noga nu.

TT: Varför vidtar ni inte dessa åtgärder redan nu?

– Vi tycker fortfarande att läget är under hyfsad kontroll. I andra länder, som Storbritannien, är läget ett helt annat, säger Tegnell.

Barnen smittas för det mesta av vuxna familjemedlemmar som oftast inte vet om att de har kikhosta.

Annons

– Därför är det viktigt att vara uppmärksam på personer som haft långvarig hosta och som har nära kontakt med barnet, som föräldrar eller syskon.

TT: Mormor?

– Om hon har nära kontakt med barnet. Men gamla har ofta haft kikhosta och har ett bättre skydd än de som vaccinerats, eftersom vaccinet bara har effekt i 5–10 år, säger Tegnell.

Vid smitta ska antibiotika ges i förebyggande syfte till barn under sex månaders ålder, även om barnet inte fått några symtom. Om barnet är mellan sex och tolv månader är rekommendationen att ge antibiotika vid första symtomet på kikhosta.

TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons