TT-Inrikes

Två män häktade för terrorbrott

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Enligt åklagaren finns bildbevis mot 32-åringen som har häktats för terrorbrott genom mord. Mannen förnekar att det är han som syns på bilderna. Även en 26-årig man har häktats för medhjälp till terrorbrott. 32-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord.(TT)

32-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord. Han ska genomgå en liten sinnesundersökning.

– Min klient mår extremt dåligt. Han gråter och hävdar att han inte har med det här att göra, säger Lars Salkola.

32-åringen sitter i rullstol, men hur eller när han blev skadad säger sig advokaten inte veta.

Åklagarens bevisning består bland annat av bildmaterial från Syrien där 32-åringen ska förekomma.

Men han nekar och advokaten håller med honom.

– Ja, det är min bedömning. Han vet inte än var bilderna är tagna.

Häktad i sin frånvaro

En 26-årig man har häktats på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till terrorbrott. Mannen utvandrade till "okänt land" under förra året, och polisen har inte lyckats gripa honom. Han är häktad i sin frånvaro.

Advokat Claes Östlund har utsetts till hans försvarare.

– Ingen har pratat med mannen, än mindre jag. Om han häktas kan man utfärda en arresteringsorder och han kan gripas om han är utomlands. Det är nog taktik bakom att begära honom häktad, säger Claes Östlund.

32-åringen och en 30-årig man greps i torsdags misstänkta för terrorbrott genom mord. Gärningarna ska ha begåtts i Syrien under våren 2013. Under eftermiddagen hålls även häktningsförhandling mot 30-åringen, som förnekar brott.

– Att få en sådan här allvarlig anklagelse riktad mot sig är jobbigt för vem som helst, säger advokat Mia Sandros, som försvarar mannen.

Dömda för mindre brott

Häktningsförhandlingarna pågick vid Göteborgs tingsrätt, och åklagaren begärde att säkerheten skulle höjas.

Enligt utdrag från belastningsregistret har männen bara dömts för mindre brott. 2011 dömdes 30-åringen för brott mot knivlagen och vapenbrott, efter att polisen hade hittat en elpistol i mannens bostad. Han har även dömts för bland annat misshandel, häleri och narkotikabrott. 32-åringen har dömts för olaga hot. 2012 dömdes 26-åringen för skadegörelse efter att ha slagit sönder en fönsterruta i en butik.