Annons
Nyheter

Unga forskare ska få det lättare

Unga forskare har svårt att få ett fast jobb. Men ett regeringsbeslut om nya villkor ska göra forskarkarriären mer attraktiv. - Det känns hoppfullt, då anställningsvillkoren är ganska otrygga för unga forskare i dag, säger doktoranden Anna Ilar.(TT)
Publicerad 10 juli 2017

I tre år har 30-åriga Anna Ilar doktorerat inom epidemiologi, med forskning inriktad på ledgångsreumatism, på Karolinska institutet i Solna. Om ett år är hon klar och möts då av en tuff arbetsmarknad - i alla fall om hon vill fortsätta att forska.

””

Det har länge varit svårt för unga forskare att få en fast tjänst. Av dem som undervisar och forskar vid de statliga universitet och högskolor var 28 procent visstidsanställda 2016, enligt siffror från Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

Annons

Tryggare anställning

För att göra det tryggare har regeringen nu fattat beslut om att ändra i högskoleförordningen. En ny tidsbegränsad läraranställning på 4-6 år inrättas. Den ska leda till ett fast jobb och minska staplandet av korta anställningar.

””

Regeringen hoppas att satsningen ska stärka forskaryrket och få unga att välja den karriären före ett jobb i näringslivet eller den offentliga sektorn.

””

"Det är beklagligt"

UKÄ-siffror från 2016 visar att enbart 45 procent av dem som forskar och undervisar på högskolor och universitet är kvinnor.

””

Samtidigt väljer fler män att bli forskare under sin doktorandtid, medan fler kvinnor undervisar. Det gör att män har lättare att rekryteras till tjänster.

””

Regeringen har som mål att nio procent av de nyrekryterade professorerna per lärosäte ska vara kvinnor år 2017-19. 2030 ska den siffran ligga på 50 procent.

Hopp inför framtiden

Enligt Hellmark Knutsson är det viktigt att fortsätta att stärka forskaryrket i Sverige för att möta den allt mer hårda konkurrensen globalt.

””

De nya reglerna har också fått Anna Ilar att känna ett större hopp inför framtiden.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons