Annons
Nyheter

Unga vill fimpa rökningen

Mer än varannan ungdom kan tänka sig ett förbud mot tobak i Sverige, enligt en ny undersökning. Stödet för rökförbud under skoltid är ännu högre. - Det är en väldigt glädjande inställning, säger folkhälsominister Annika Strandhäll (S) till TT. Rökförbudet på krogar och restauranger har gällt sedan 2005.(TT)
Publicerad 1 juli 2017

Rökförbudet på krogar och restauranger har gällt sedan 2005. Men många svenskar, särskilt de lite yngre, vill se ytterligare förbud mot rökning.

Enligt en undersökning från organisationen A non smoking generation som TT tagit del av är en majoritet till exempel emot rökning på allmänna platser som busshållplatser och uteserveringar. Dessutom är 77 procent positiva till att både elever och personal förbjuds att röka under skoltid.

””
””
Annons

18 år för e-cigg

Att förbjuda rökning just på skoltid är dock inte aktuellt just nu, enligt Annika Strandhäll. Däremot kommer, troligen redan i år, en proposition med en rad andra lagändringar.

””
””

Inget totalförbud

Generellt är de tillfrågade i åldrarna 14-18 år lite mer positiva till olika former av rökförbud. Många unga kan också tänka sig ett totalförbud. På frågan om huruvida Sverige borde förbjuda tobak svarar 35 procent av ungdomarna "ja, absolut" och 27 procent "kanske", medan 17 procent svarar nej och 17 procent är tveksamma.

Det är dock osäkert om ett totalförbud mot rökning vore den bästa vägen att gå, enligt Annika Strandhäll.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons