Annons
Nyheter

Utökad svensk insats i Medelhavet

Två patrullbåtar i stället för en. Så hoppas Kustbevakningen kunna rädda ännu fler liv, när insatsen på Medelhavet förlängs med ytterligare ett halvår. Den svenska närvaron i Medelhavet, med båt och flyg, räddade över 8 000 människor under förra året.(TT)
Publicerad 3 februari 2016

Den svenska närvaron i Medelhavet, med båt och flyg, räddade över 8 000 människor under förra året. Nu både förlänger och utökar Kustbevakningen sin insats för EU:s gränsbevakningsorgan Frontex.

Uppdraget är både gränskontroll och att rädda liv.

””
””
Annons

Sjöodugliga flottar

En tanke har varit att byta ut patrullbåten som sedan i oktober finns stationerad på Lesbos i Grekland mot ett större fartyg. Till slut föll valet dock på att skicka ytterligare en patrullbåt i stället.

Kenneth Neijnes beskriver en situation med sjöodugliga flottar med ett stort antal människor ombord, där det inte är ovanligt att människor måste räddas direkt ur vattnet. Fördelen med de mindre patrullbåtarna är att avståndet till vattenytan är relativt litet.

””
””

Skickar spaningsflyg

Den utökade insatsen ska pågå från den 1 april till den 30 september. Under april ska dessutom ett spaningsplan från Kustbevakningen vara stationerat i Italien.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons