Annons
Nyheter

Utsatta kvinnor: Hör vårt rop

Nu publiceras metoo-uppropet från kvinnor i drogberoende, kriminalitet och prostitution. TT har tidigare rapporterat om vittnesmålen som berättar om grovt våld, gruppvåldtäkter och förnedring. Kvinnorna bakom uppropet kräver att det leder till förändring.(TT)
Publicerad 10 december 2017
””

"Vi är dom som ni kallat horsehäxor, tjackhoror och fyllekärringar. Vi är dom som ni män tagit er rätten att göra vad ni vill med. Vi är dom som får skylla oss själva när vi blivit våldtagna och misshandlade."

Så inleds metoo-uppropet från gruppen #utanskyddsnät, som ger röst åt några av de grupper av kvinnor som utsätts för det grövsta sexuella våldet.

Annons

Totalt har ett 70-tal berättelser om övergrepp samlats ihop, både från kvinnor som lyckats bryta sig loss och från kvinnor som befinner sig i pågående missbruk och kriminalitet. Ett antal berättelser kommer direkt från kvinnor på anstalter.

Chans bli trodda

Metoo öppnade en dörr även för samhällets mest utsatta, anser Jo Rantatalo.

””

Vittnesmålen kommer att publiceras på en hemsida, och förhoppningen är att uppropet ska leda till verklig förändring.

Ett konkret krav är avgiftningskliniker för enbart kvinnor.

””
””

Vändas i uppgivenhet

Fler kvinnojourer som tar emot våldsutsatta kvinnor i aktivt missbruk är ett annat krav.

””

På måndag ska företrädarna bakom #utanskyddsnät träffa jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). I uppropet varnas för att kampandan lätt kan vändas till ännu mer uppgivenhet, skam och tystnad om ropet på hjälp inte tas tillvara.

””

Hela uppropet finns på utanskyddsnat.nu.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons