Annons
Nyheter

V vill satsa mer på nattöppna vårdcentraler

Vänsterpartiet vill se en satsning på dygnetruntöppna vårdcentraler över hela landet, för att minska trycket på akutvården. Partiledaren Jonas Sjöstedt säger också att den hårdaste konflikten mellan Vänsterpartiet och regeringen handlar om skatter.(TT)
Publicerad 2 juli 2017

På en pressträff på Vänsterpartiets dag, som inleder politikerveckan i Visby, säger Sjöstedt att V vill satsa mer på vården och lyfter fram att partiet ör överens med regeringen om två miljarder till vården i den kommande höstbudgeten. Men fler förslag behövs för att minska trycket på vården, enligt V.

Därför tar partiet fasta på en utredares förslag om att öppna vårdcentraler som är öppna dygnet runt. Några finns redan, men Sjöstedt säger att de behövs över hela landet. Det kan handla om ett hundratal för att det ska göra någon skillnad.

Annons

Lättar trycket

En lagändring kan behövas, en om att primärvård ska vara tillgånglig dygnet runt.

””
””

Regeringen har lagt ett förslag på en miljard kronor som ska gå till att öka tillgängligheten i sjukvården och den miljarden kan, enligt V-ledaren, bli en pusselbit för att få Vänsterpartiets förslag att flyga.

Oklar kostnad

Men Sjöstedt medger på pressträffen, inför kvällens tal, att det är ganska oklart vad det skulle kosta att ha ett antal vårdcentraler öppna dygnet runt i varje landsting.

””

Resonemanget om att det inte skulle kosta något kommer av att om fler kan vända sig till en vårdcentral så minskar kostnaderna inom akutvården.

Skatter konflikten

Sjöstedt säger också i en intervju med TT, att det är skatter som ger mest konflikt i regeringens och V:s budgetförhandlingar.

””
””

Det är viktigare att beskatta kapital och spekulation än att höja skatterna för medelinkomsttagare, anser V-ledaren. Vallöftet om att höja skatten för dem som tjänar över 30 000 kronor i månaden har V mer eller mindre släppt, enligt Sjöstedt.

””
””

Kraftigare tag

Annons

Inför Almedalsveckan har diskussion varit intensiv om att också nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) fått tillstånd att närvara vid politikerveckan, inte bara de etablerade partierna.Jonas Sjöstedt vill att samhället tar kraftigare tag i syfte att stoppa demonstrationer och möten med nazistiska grupper. Polisen måste få skärpta direktiv för att bekämpa hatbrott, säger han.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons