Annons
Nyheter

Uppgifter om svensk i vapentillslag

Sex personer har gripits för misstänkt vapensmuggling till radikala islamister i Sverige. Stora mängder militära vapen har beslagtagits. En av de misstänkta är en örebroare, enligt uppgifter till Nerikes Allehanda.(TT)
Publicerad 13 maj 2016

Fem av gripandena gjordes i städerna Gradiska och Laktasi i delrepubliken Republika Srpska i Bosnien i går, enligt inrikesdepartementet där. En greps "tidigare" i Sverige. Två personer är fortfarande på fri fot.

De misstänkta är födda mellan 1959 och 1994 och kommer från eller har anknytning till Gradiska, skriver den bosniska åklagarmyndigheten till TT.

Annons

"I förhör erkände de gripna (i Bosnien) delaktighet i brotten", skriver myndigheten.

Uppgifter: Örebroare misstänkt

En 35-årig man i Örebro misstänks enligt uppgifter till Nerikes Allehanda vara den viktigaste länken i försäljningen av vapen från Bosnien till Sverige. Enligt tidningen anhölls mannen i januari efter att polisen hade hittat pansarskott i ett källarförråd.

Mannen förnekar brott, uppger hans advokat för tidningen. 35-åringen har tidigare varit medlem i det kriminella gänget Asir och är dömd för bland annat grovt rån och grovt vapenbrott.

Svenska myndigheter vill dock inte lämna några uppgifter om vem som är gripen i Sverige i samarbetet med bosnienserbisk polis, som fått kodnamnet "Varg RS".

Enligt terrorforskaren Hans Brun tyder uppgifter om beslagen på att det kan röra sig om personer som rör sig mellan jihadistiska och traditionella kriminella nätverk.

””

Granater och knark

Något som kan tala för det är att de gripna själva enligt åklagarmyndigheten inte är kända för terrorkopplingar.

Hans Brun ser beslaget som stort och betydelsefullt. Via forskare i Bosnien har han fått uppgifter om att det rör sig om ett 40-tal skjutvapen, drygt sex kilo sprängmedel, ett tiotal handgranater, granater till raketgevär, 250 000 euro, drygt tio kilo guld, tre personbilar och cirka 50 kilo marijuana.

””

Hans Brun anser att det är för tidigt att säga om de misstänkta sympatiserar med exempelvis IS eller al-Qaida.

Annons

"Muslimska bröder"

Enligt bosniska medieuppgifter misstänker polisen att vapnen skulle till en grupp i Sverige som kallar sig "Muslimska bröder". Det är oklart om den skulle ha något att göra med Muslimska brödraskapet, den stora islamistiska rörelsen med ursprung i Egypten.

Från svenska myndigheter är det locket på.

"Vi väntar på mer information från Bosnien", skriver Carolina Ekéus, pressekreterare på Nationella operativa avdelningen vid den svenska polisen.

Balkan vapenhärd

Säpo "har ingen information att lämna" om uppgifterna. "Det kommer inte heller att komma någon övrig information från Säkerhetspolisen under dagen", skriver pressekreterare Fredrik Milder till TT.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) avstår också från kommentarer "just nu".

Såväl terrorexperter som Ygeman har flera gånger tidigare talat om faran med vapen från Balkan i bland annat terroristsammanhang. Frågan aktualiserades efter attentaten i Paris och Bryssel. Den belgiska huvudstaden har beskrivits som ett nav för vapenhandel därifrån.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons