TT-Inrikes

Världens fjärde varmaste augusti

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Augusti började med värmerekord med över 32 grader i norska Finnmarken, fortsatte med 47 graders värme i Portugal och toppades med kopiösa regnmängder på Hawaii. När SMHI:s meteorologer nu sammanfattar sista sommarmånaden dominerar värme och kontraster.(TT)

Augusti började med värmerekord med över 32 grader i norska Finnmarken, fortsatte med 47 graders värme i Portugal och toppades med kopiösa regnmängder på Hawaii. När SMHI:s meteorologer nu sammanfattar sista sommarmånaden dominerar värme och kontraster.

Enligt Copernicus Climate Change Service var augusti 2018 globalt sett den fjärde varmaste augustimånaden som registrerats.

I Mellanöstern, centrala Sibirien, Japan och Koreahalvön var det på många håll två-tre grader varmare än under referensperioden 1961-1990.

Även i Arktis märktes stora kontraster i vädret. Här var vädret på en del håll mildare än normalt, på andra håll något kallare. I Antarktis däremot blev augustimånaden mild med på flera håll temperaturer på fyra-fem grader över de "normala".