Annons
Nyheter

Värmerekord i maj - och hettan stannar

Maj månad har inneburit värmerekord i hela landet och fler soltimmar än någonsin tidigare. - Inte vid några av våra mätstationer i landet har vi haft en så här varm majmånad tidigare, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI. Maj månad 2017 slår värmerekord över hela landet.(TT)
Publicerad 1 juni 2018

Maj månad 2017 slår värmerekord över hela landet. Den uppmätta temperaturen är den högsta för maj sedan åtminstone 1911, alltså på över hundra år.

””

Från den 5 maj och under resten av månaden var temperaturen över det normala i så gott som hela landet. Detta innebär nytt svenskt rekord när det gäller medeltemperatur. På vissa håll har det tidigare rekordet slagits med över 2 grader, som Stockholm och Norrköping.

Annons

Solen och värmen har gjort att det är extremt torrt i skog och mark. Det är stor brandrisk i hela landet förutom i norra Lapplandsfjällen, enligt varningar från SMHI. Många platser, bland annat Värmland, har drabbats av skogsbränder som krävt stora släckningsinsatser. Det innebär också att det råder ett generellt eldningsförbud. Många kommuner inför också bevattningsförbund eftersom värmen och bristen på nederbörden påverkar vattentillgången.

Värmen sätter även andra spår: Glassförsäljningen skjuter i höjden, badplatserna fylls med människor som söker svalka, skolor på olika platser skickar hem eleverna när det blir för varmt att hålla lektioner och fläktarna har sålt slut i många butiker.

Många soltimmar

Och inte bara värmen slår rekord, det gäller också antal soltimmar.

””

Solen och värmen kan också bli hälsofarlig. Mest utsatta är äldre, kroniskt sjuka och personer med funktionsnedsättning. Kommuner går ut med råd om att dricka mycket vätska, undvika onödig ansträngning och vara uppmärksam på yrsel och trötthet. Många oroar sig för hur det kommer att gå med Stockholm maraton som avgörs på lördag där prognosen pekar på upp emot 29 grader.

Lite nederbörd

Det ser däremot inte ut som om det kommer att bli några generella rekord för lite nederbörd.

””

TT: Vad är orsaken till det varma vädret?

””

TT: Har det att göra med förändringen av klimatet?

””

"Behöver regnet"

Annons

Och än syns inte så många moln på himlen.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons