Annons
Nyheter

Vildsvin bakom flest spannmålsskador

Vildsvinen fortsätter att vålla stora problem för det svenska lantbruket. Under fjolåret förstördes 42 700 ton spannmål av svindjuren. Många lantbrukare har slutat odla grödor som kan locka vildsvinen till deras marker.(TT)
Publicerad 9 juli 2015
Vildsvinen fortsätter att vålla stora problem för det svenska lantbruket. Under fjolåret förstördes 42 700 ton spannmål av svindjuren. Många lantbrukare har slutat odla grödor som kan locka vildsvinen till deras marker. För första gången har Jordbruksve

För första gången har Jordbruksverket tillsammans med Statistiska centralbyrån (SCB) gjort en inventering av viltskadorna i stort och vildsvinens framfart i landskapet.

””

Av de lantbrukare som odlar spannmål, oljeväxter eller trindsäd som ärtor och bönor har mer än var tredje rapporterat in viltskador på en eller flera grödor. Och det är vildsvinen som orsakar de största problemen. Enda statistiska undantaget är havre där älg står för mest skador.

””
Annons

Var fjärde lantbrukare anger att förekomsten av vilt påverkar deras val av gröda. Flera avstår nu helt från att odla ärtor och havre, enligt rapporten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons