Annons
Nyheter

Virtuell våldtäkt kan ge stort trauma

Ett sexuellt övergrepp som skett via nätet har ofta setts som mindre allvarligt än ett som skett med förövaren i samma rum. Men faktum är att det kan få stora konsekvenser för barn som utsatts - speciellt om bilder och filmer har spridits.(TT)
Publicerad 2 december 2017

I en unik dom fälldes tidigare veckan en person för våldtäkt då övergreppet skett över nätet. Det är en 41-årig man från Uppland som via olika chattprogram, och med hjälp av utpressning och hot, förmått flickor att begå sexuella övergrepp på sig själva.

Domen är viktig, anser forskare som arbetar med barn som utsatts för sexuella övergrepp på nätet. För offren i sådana här fall far precis lika illa som de som utsätts för fysiska övergrepp, säger Carl Göran Svedin, professor emeritus vid Linköpings universitet.

””
Annons

Vem har sett?

Att det finns bilder och filmer gör att övergreppet aldrig upphör, förklarar hans kollega, universitetslektor Linda Jonsson.

””

Att övergreppen kombineras med hot förstärker också offrets utsatthet.

””

Skam och skuld

Barnafrids kartläggningar visar att ganska få barn säger sig ha utsatts för nätövergrepp. Men Linda Jonsson säger att det troligtvis finns ett ganska stort mörkertal, då många barn inte berättar om det de utsatts för.

””

Barnen som utsatts kan bli hjälpta av samtalsterapi. De behöver också stöttning för att lära sig att leva med att bilderna och filmerna kan leva kvar där ute någonstans. Problemet är att det inte finns tillräckligt med behandlingsresurser, enligt Carl Göran Svedin.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons