Annons
Nyheter

Yttrandefriheten inte given bland svenskar

En majoritet av svenskarna kan tänka sig att inskränka yttrandefriheten, skriver professorerna Ulla Carlsson och Lennart Weibull på Dagens Nyheters debattsida, med hänvisning till den årliga SOM-undersökningen från 2015.(TT)
Publicerad 8 juni 2017

En majoritet av svenskarna kan tänka sig att inskränka yttrandefriheten, skriver professorerna Ulla Carlsson och Lennart Weibull på Dagens Nyheters debattsida, med hänvisning till den årliga SOM-undersökningen från 2015.

Den visar att medborgarna kan tänka sig att inskränka yttrandefriheten för att skydda barn och unga, skydda den nationella säkerheten, motverka rasism och för att förhindra kränkning av enskilda människor. Däremot finns det en tydlig majoritet mot att inskränka yttrandefriheten för att värna religiösa värden.

Annons

Undersökningen visar att människor med stort politiskt intresse är minst benägna att inskränka yttrandefriheten. Skribenterna ser även resultatet som en form av kritik mot mediernas respekt för personlig integritet.

"Resultatet indikerar att yttrandefrihet som värde inte är ifrågasatt men att många medborgare anser att det finns behov av anpassning till en verklighet där digitaliseringen har ändrat förutsättningarna för publicistisk verksamhet, medborgarnas medie- och kommunikationsvanor och innebörden av personlig integritet", skriver Carlsson och Weibull, båda verksamma vid Göteborgs universitet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons