Annons
Nyheter

Fakta: Ryska dopningsskandalen

25 ryska olympier har stängts av från OS på livstid. Ryssland har tvingats lämna tillbaka 15 medaljer, varav sex guld, från Sotji 2014. Hittills. Den utbredda ryska dopningshärvan kom först upp till ytan inom friidrotten 2014.(TT)
Publicerad 4 december 2017

25 ryska olympier har stängts av från OS på livstid. Ryssland har tvingats lämna tillbaka 15 medaljer, varav sex guld, från Sotji 2014. Hittills.

Den utbredda ryska dopningshärvan kom först upp till ytan inom friidrotten 2014. 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som har jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen, vittnade om dopning och korruption inom rysk friidrott i en tysk tv-dokumentär. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning som juristen Richard McLaren fick i uppgift att hålla i.

Annons

En annan visselblåsare, Grigorij Rodtjenkov, chef för dopningslaboratoriet i Moskva, spelade en avgörande roll. Han erkände hur han själv förstört tusentals dopningsprov och vittnade för hur man, med hjälp av ryska säkerhetstjänsten, bytte ut officiella dopningsprov mot andra prover i Sotji-OS. Senare, vintern 2017, stängde IOK av bland annat OS-guldmedaljören Alexander Legkov på livstid. Inte för att hans dopningsprov varit positiva, utan för att skrapmärken på provrören visar hur de förseglade dopningsproven öppnats.

McLarens rapport släpptes i två delar 2016 och blev grunden till de två utredningar som IOK senare kom att starta. Den första delen, i juli, visade hur rysk dopning beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva. Röster höjdes för rysk uteslutning i sommar-OS i Rio men IOK valde en annan linje och överlät i stället till varje idrott att ta beslut. 271 ryska idrottare fick vara med, 118 stoppades, bland annat friidrottarna - en avstängning som kvarstår.

McLarens andra del i rapporten, i december 2016, visade hur tusentals ryska idrottare i 30 olika sporter var inblandade i eller gynnades av den ryska mörkläggningen.

Med McLaren-rapporten som underlag startade IOK två utredningar, uppkallade efter sina respektive utredningsledare skulle Oswaldkommissionen hantera enskilda fall och Schmidkommissionen huruvida Ryssland ska få delta i OS eller inte.

Många av de avstängda ryska åkarna har kallat straffen för en skandal och planerar att överklaga till Idrottens skiljedomstol Cas.

Många är delade i frågan om kollektiv bestraffning mot Ryssland i OS. Antidopningsbyråer runt om i världen har gemensamt salufört rysk uteslutning medan till exempel Internationella ishockeyförbundet anser att rena idrottare kommer i kläm vid kollektiv bestraffning och ryska ishockeyligan KHL har hotat att inte släppa sina spelare till hockeyturneringen.

Ryssland har inte erkänt resultaten i McLaren-rapporten och visselblåsaren Rodtjenkov har kallats lögnare i hemlandet. Dagen före IOK-beslutet, som ska komma under tisdagen, sade president Vladimir Putin via sin talesperson att Ryssland inte överväger en OS-bojkott om nationen utesluts.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons