Annons
Nyheter

Los Angeles och Paris får varsitt OS

I september tillkännages värdstaden för OS 2024 - och 2028. IOK har fattat det historiska beslutet att utse två OS-arrangörer på samma gång. Det internationella fotbollförbundet (Fifa) gjorde det med VM 2018 (Ryssland) och 2022 (Qatar).(TT)
Publicerad 11 juli 2017

Det internationella fotbollförbundet (Fifa) gjorde det med VM 2018 (Ryssland) och 2022 (Qatar). Nu kopierar den internationella olympiska kommittén (IOK) konceptet.

Vid sin kongress i Lima i Peru den 13 september meddelar IOK vilka som får OS 2024 och utser dessutom även arrangörsstaden för spelen fyra år senare.

””
Annons

Ekonomiska skäl

Därmed slipper IOK välja mellan två starka kandidater och kan belöna Paris och Los Angeles - samtidigt. De två miljonstäderna är de enda kandidaterna som är kvar, sedan Boston, Budapest, Hamburg och Rom hoppat av - bland annat av ekonomiska skäl.

Och det ligger framförallt ekonomiska skäl bakom IOK:s nya giv. Kostnaden för att arrangera OS fortsätter att skjuta i höjden, trots att IOK understryker att de vill se värdstäder som prioriterar hållbarhet, sunda ekonomiska ramar och tänker använda redan befintliga arenor.

"Bra kandidatstäder"

Förslaget gillas av den svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg.

””

Lindberg lyfter även fram att IOK gärna ser OS i Europa och Nordamerika efter tre spel i rad (2018, 2020 och 2022) som arrangeras i Asien.

Presidenternas kamp

Paris anses vara favorit till att få spelen 2024, därmed skulle Los Angeles får arrangera 2028. Men kampanjen kan utvecklas till en prestigekamp mellan presidenterna Emmanuel Macron och Donald Trump.

Macron fanns på plats under IOK-mötet i Lausanne för att skänka stjärnglans till Paris kandidatur, medan Trump uttalade sig på Twitter på tisdagen:

"Jobbar hårt för att ordna OS till USA (LA). Häng med!".

Annons

Engångsföreteelse

Det är första gången på nästan 100 år som IOK utser två värdstäder på samma gång. Men det är en engångsföreteelse. IOK kommer inte att utse arrangörerna av vinter-OS 2026 och 2030 samtidigt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons