Annons
Nyheter

Visselblåsaren: Rysk dopning i decennier

Visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov säger att statsstödd dopning inom skidor och skidskytte pågått i Ryssland i decennier. Rodtjenkov vittnar också om hur han bytte ut livstidsavstängde skidåkaren Alexander Legkovs urinprov.(TT)
Publicerad 4 december 2017

Den tidigare laboratoriechefen Grigorij Rodtjenkov har med sitt omfattande vittnesmål bidragit till avstängningar av enskilda ryska olympier - hittills 25 stycken - och att Ryssland riskerar att portas från OS.

I ett nytt vittnesmål, dokument som bland annat DN tagit del av, säger doktorn att systematisk dopning inom skidor och skidskytte pågått långt tidigare än den så kallade McLaren-rapporten, som ligger till grund för IOK:s avstängningar.

Annons

"Jag vet att statsstödd dopning i de här sporterna går decennier tillbaka", skriver Rodtjenkov i ett mejl.

Vittnesmålet rör specifikt skidskytten Olga Zajtseva, som i fredags stängdes av på livstid två år efter att hon lade av, och är en genomgång av Rysslands experimentering med epo-dopning och hans egen skapelse "Duchess cocktail" - en vätska med tre olika förbjudna substanser som utövarna uppmanades att gurgla runt i munnen.

"Otaliga behållare"

Zajtseva vann två guld i skidskytte-VM i Sydkorea 2009. Mästerskapet då misstankarna utifrån mot Ryssland startade efter att tre skidskyttar testat positivt i ett laboratorium i Lausanne. Positiva dopningsprov på ryssar i hemlandet mörkades.

"Jag rapporterade inte in positiva testresultat från ryska idrottare", minns Rodtjenkov.

Inför hemma-VM året efter fick Rodtjenkov i uppdrag att sätta ihop ett dopningsprogram och det var då han utvecklade "Duchess cocktail". Planen för Sotji-OS tog form hösten 2012. Efter att Internationella antidopningsbyrån Wada gjort ett oväntat besök i oktober och krävde att 67 prover skulle skickas till Lausanne, bytte Rodtjenkov ut urin i "otaliga behållare".

Extra "skydd" för Legkov

Efter Wadas stickprov blev första åtgärden att försöka hitta ett sätt att öppna förseglade provflaskor utan att det skulle upptäckas samt samla på sig mer ren urin. Zajtseva och Alexander Legkov var två av utövarna som skulle "skyddas" extra mycket.

"Inför Sotji-OS instruerade Rodionova Legkov att samla och frysa ren urin som skulle kunna användas i utbyte under OS. Dessutom samlade Rodionva in rent urin och skickade det till Moskva-labbet, där mitt team analyserade det (...), vi bekräftade att urinet var rent och redo för byte i Sotji."

På spelens sista dag, den 23 februari, tog Legkov OS-guld i femmilen.

Annons

"Den 23 februari 2014 bytte jag ut Legkovs urinprov. Jag minns det, eftersom det var kvällen för OS-avslutningsceremonin".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons