Annons
Nyheter

Ødegaard ställs mot sin förebild

Om Zlatan är nutiden är Martin Ødegaard framtiden. Det norska underbarnet blickar österut för att hitta rätt på vägen mot stjärnorna. - Han (Ibrahimovic) är en stor förebild. Han har visat att det går att bli bra även om man är från Norden, säger 16-åringen.(TT)
Publicerad 7 juni 2015
Om Zlatan är nutiden är Martin Ødegaard framtiden. Det norska underbarnet blickar österut för att hitta rätt på vägen mot stjärnorna. - Han (Ibrahimovic) är en stor förebild. Han har visat att det går att bli bra även om man är från Norden, säger 16-årin
Om Zlatan är nutiden är Martin Ødegaard framtiden. Det norska underbarnet blickar österut för att hitta rätt på vägen mot stjärnorna. - Han (Ibrahimovic) är en stor förebild. Han har visat att det går att bli bra även om man är från Norden, säger 16-årin

Det är grått och blött när Norges fotbollslandslag tränar inför måndagens landskamp mot Sverige. Några måsar försöker skränande överrösta trafikbullret från E6:an några hundra meter sydost om den luggslitna gräsrektangeln som vaktas av en rad lönnar, ett meterhögt järnstaket och en stor kraftledning.

Det är inte bara geografiskt som det är långt från Real Madrids mäktiga träningsanläggning Valdebebas till Valle Hovin i Oslos östra utkanter.

Annons

Ändå verkar den 16-åriga supertalangen Martin Ødegaard som för två veckor sedan fick en kram av Cristiano Ronaldo när han hoppade in för sin första halvtimme i helvitt på Santiago Bernabéu-stadion trivas lika bra som någon annan.

””

Lien har följt det norska landslaget i fem år och har sett flera talanger lova runt men hålla tunt. Den här gången är han övertygad. Pappa Hans Eriks raka motsats - enligt Lien var Ødegaard senior en oteknisk mittfältskämpe, en "grå mus" - är något utöver det vanliga.

Grabben från Drammen kommer att växa i karriärkostymen vars väl tilltagna mått togs i samma stund han debuterade för Strømsgodset som Tippeligans yngsta spelare genom tiderna.

"Är unik"

När förbundskaptenen Per-Mathias Høgmo beordrar tvåmålsspel på liten yta verkar Ødegaard hela tiden ha ett par tiondelar extra på sig för att avgöra vad han ska göra med bollen.

””

När Sveriges storstjärna Zlatan Ibrahimovic börjar närma sig slutet av karriären har Norges hopp bara påbörjat sin väg mot toppen. Än tycks intresset för Ødegaard inte vara lika stort som det i grannlandet är för Ibrahimovic. Mot slutet av träningen går visserligen två tonårstjejer fram till staketet för att fånga favoriten med mobilkamerorna men annars är det påfallande lugnt. Bara ett 50-tal åskådare är på plats.

Tidigare under landslagssamlingen har trycket varit större och från förbundshåll ransoneras Martin Ødegaards tid i rampljuset. Förbundskaptenen Per-Mathias Høgmo betonar gång på gång att den tekniska mittfältaren faktiskt bara är 16 år gammal.

””

"Tar kliv"

Samtidigt överöser den förra Djurgårdstränaren sin adept med beröm.

””

Även för Erik Hamrén står det klart att Ødegaard är en stor talang - även om han inte vill jämföra med Ibrahimovic.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons