Annons
Nyheter

Toivonens mål bär hela vägen till VM?

Tro, hopp, ett jäkla hårt arbete och spela fotboll kan de också. Sverige har fått ett fotbollslandslag att älska igen. VM-drömmen lever mer än någonsin vidare efter 2-1 mot Frankrike och ett sanslöst slut på Friends, I matchens sista sekunder slog Ola Toivonen in segerbollen i tomt mål.(TT)
Publicerad 9 juni 2017

Det var ett galet slut på ett fullsatt Friends. De tre tilläggsminuterna var nästan över när inhopparen Sebastian Larsson pressade franske målvakten Hugo Lloris.

Lloris slog bollen rakt upp i planen - och från halva planen skickade Toivonen in segermålet.

””
Annons

Plötsligt toppar Sverige VM-kvalgruppen före Frankrike. Båda har 13 poäng. Nederländerna är trea, tre poäng efter sedan Bulgarien förlorat i Vitryssland.

””
””

Ett otroligt slut på en match där Sverige behövde en dryg halvtimma för att komma till sitt första avslut. Jimmy Durmaz satsade på ett distansskott. Utfallet: En reklamskylt sköts sönder.

Omgående kom nästa möjlighet, men Mikael Lustig fick en dålig träff och sköt utanför.

Prestation av Giroud

Och så hände allt inom några minuter när tiden för en rätt låst första halvlek höll på att rinna ut. Benjamin Mendy kom runt på sin högerkant och skickade in ett inlägg som både Andreas Granqvist och Olivier Giroud störtade mot. Giroud kom först, men nickade utanför via Granqvist innan båda brakade ihop och blev liggande.

Det såg värre ut än vad det var. Båda reste sig, plåstrades om och kom snabbt in på planen igen. Sverige fick undan den franska högerhörnan - men tappade Giroud. Med vänstern lattjade fransmannen upp bollen och drog till med samma fot på halvvolley. Bollen borrade sig in i Olsens bortre hörn.

Ett fenomenalt mål. Teknik, kraft och precision i ett.

Men kvitteringen var bara sex minuter bort. Jakob Johansson, så lugn och trygg som central mittfältare i sin tredje tävlingslandskamp, hittade Toivonen med en smart djupledsboll. Via Berg kom Ludwig Augustinsson fram till vänster och lyfte in bollen.

Durmaz stora stund

Tre franska backar störtade mot Marcus Berg centralt i straffområdet. Bollen gick förbi samtliga - och där stod Durmaz och tryckte till en halvvolley förbi Hugo Lloris.

Annons

Säkra poängen mot vice Europamästarna, backa hem och hoppas på det bästa? Knappast. I Janne Anderssons landslagsbygge handlar det om att vinna. Och landslaget gick för seger, med en publik i ryggen som fått tron tillbaka ett år efter den bleka prestationen i EM.

Det var chans på chans åt båda håll. Granqvist var nära att få stöt på Victor Nilsson Lindelöfs frispark, Robin Olsen stod i vägen för Antoine Griezmanns nick och Atlético Madrid-stjärnans frispark, Paul Pogba bredsidade utanför, Jakob Johansson tunga distansskott vred sig precis bort från Lloris högra stolpe och Lloris fick tänja sig rejält för att peta Emil Forsbergs frispark över ribban.

Bulgarien närmast

Didier Deschamps satsade på underbarnet Kylian Mpappé i stället för Griezmann med en kvart kvar. Samtidigt klev Durmaz - till enorma applåder - av för Viktor Claesson och Albin Ekdal för Sebastian Larsson.

Andersson & Co fick de tre poäng laget gick för, tre poäng som i slutändan kan visa sig bli oerhört värdefulla i kampen om en plats i VM-slutspelet.

””

Närmast i VM-kvalet väntar Bulgarien i Sofia den 31 augusti.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons