Annons
Nyheter

Bahta startar trots utredning: "Rättssäkert"

Meraf Bahtas tredje prick för missar i vistelserapporteringen kvarstår, efter granskning av dopningskommissionens jurister. Trots det tillåts långdistanslöparen starta på 10 000 meter i EM.(TT)
Publicerad 7 augusti 2018

Sveriges EM-aktuella stjärna är fortsatt misstänkt för dopningsbrott för vilket hon riskerar två års avstängning.

"Jag är mycket, mycket ledsen över det som hänt och att jag hamnat i det här. Det är verkligen olyckligt och det är riktigt jobbigt att vara i den här situationen", säger hon i ett pressmeddelande.

Annons

Friidrottsförbundet begärde omprövning av den tredje pricken i hennes vistelserapportering, men dopningskommissionens jurister har nu meddelat att den tredje förseelsen kvarstår efter granskning. Därmed blir Bahta ett fall vid dopningskommissionens möte den 17 augusti.

"Har känt mig trygg"

"Jag har inte klarat av att göra vistelserapporteringen helt själv, utan har behövt ta hjälp under flera år. Den här rapporteringen är jätteviktig och just därför har jag också tagit hjälp. Jag har känt mig trygg i det stöd jag fått. Men jag förstår att det inte har fungerat och misstag kan tyvärr hända och det är väldigt jobbigt", säger Bahta.

Vid mötet på fredag i nästa vecka ska dopningskommissionen ta ställning till om de ska göra en anmälan till dopningsnämnden eller om ärendet ska avslutas.

I morgon, onsdag, ska hon springa 10 000 meter och på söndag 5 000 meter i EM. Om den svenska stjärnan fälls i dopningsnämnden blir hon sannolikt avstängd i upp till två år, hon blir av med en eventuell EM-medalj liksom prispengar och hennes resultat stryks.

"Jag vet att förbundet är emot all form av doping och det är jag också. Jag har stort stöd i den här processen. Den är jobbig och vi får se vad de säger när de tittar på hela bilden. Jag älskar att springa, det är mitt jobb och mitt liv. Jag har tränat länge för EM och ska göra mitt allra bästa", säger Bahta.

Tagit råd

Det svenska förbundet bjöd in till en ny pressträff under dagen där man förklarade och försvarade att Bahta tillåts starta.

””

Moraliska aspekter

Han säger att förbundet även beaktat de moraliska aspekter som kan finnas med att låta Bahta starta i EM då hon kan komma att straffas i efterhand.

””
Annons

Sverige har också fått kritik i medierna, bland annat från finländskt håll, för att Bahta tillåts ställa upp i EM.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons