Nyheter

"Behöver inte fundera på annat än fotboll"

Storklubbarnas nystartade damlag kämpar mot fördomar i Italien. Men för Petronella Ekroth har flytten till Turin och Juventus inneburit ett lyft. - Nu behöver jag inte fundera på något annat än fotboll, säger hon.(TT)
Publicerad 11 september 2018

Träningsanläggningen, som Juventus damer delar med klubbens akademi efter herrarnas flytt därifrån förra säsongen, ligger i Vinovo, 14 kilometer utanför Turin.

Där finns allt som en spelare kan tänkas behöva - mat, gym och hjälp med behandling.

TT guidas runt av den pressansvariga till presskonferensrummet, tv-studion och mellan de många planerna fram till damernas morgonträning där huvudtränaren Rita Guardino kommer och tar i hand.

””
””

I Italien har damfotbollen länge dragits med stora fördomar och litet utrymme. Men det blåser också nya vindar i landet som redan säkrat en plats i nästa års VM.

Juventus startade damlaget förra säsongen, och vann ligan direkt. I år är både Milan och AS Roma nykomlingar i högstaligan.

Mer plats i tidningen

Tuttosport-journalisten Guido Vaciago, som länge bevakat Juventus i Turin, tror att storklubbarnas satsningar på damlag kommer att betyda mycket för synen på fotbollen. Men han tror också att en förändring kommer att ta tid.

””

Han menar också att de är några journalister som nu slått ett slag för mer damfotboll i tidningen.

””

Tuffa år med skador

Petronella Ekroth gläds åt utvecklingen.

””

För henne har övergången fungerat som ett bevis för att man klarar saker om man kämpar tillräckligt.

””

Möter Brøndby i CL

På onsdag möter Juventus danska Brøndby i första slutspelsomgången i Champions League, och på söndag är det Serie A-premiär.

På försäsongen blev det dock tunga förluster i England mot såväl Arsenal (0-5) och Chelsea (0-3) vilket visar att Juventus har en bit upp till de andra storklubbarna i Europa.

””

TT