Annons
Nyheter

Cas-domaren: Idrottaren har strikt ansvar

Therese Johaug tycker inte att hon gjorde något fel som använde en läppsalva som landslagsläkaren gav henne. Men enligt Cas-domaren Lars Nilsson ligger ansvaret på idrottaren. - Annars riskerar vi att få ett system med så kallade "foul guys", och då kan vi lägga ner hela idrotten, säger han.(TT)
Publicerad 2 juni 2017

På tisdag hålls Cas-förhöret med skidstjärnan Therese Johaug i Lausanne. Internationella skidförbundet, Fis, har överklagat avstängningen på 13 månader som man anser är för kort. Johaug har också lämnat in en överklagan, med förhoppningen om att bli helt frikänd från dopning. Hon anser inte att hon gjorde något fel som litade på landslagsläkaren Fredrik Bendiksens ord att salvan hon fick mot sönderbrända läppar inte innehöll något förbjudet ämne - men som visade sig innehålla den anabola steroiden clostebol.

Den finländske Cas-domaren Olli Rauste vill inte uttala sig om Johaug-fallet när det nu nått Cas, men i ett skriftligt meddelande till TT skriver han att idrottare "måste vända på varje sten" för att se om ett medel inte innehåller något förbjudet. Det räcker inte med att fråga landslagsläkaren.

Annons

Utgångspunkten två år

Lars Nilsson är av samma uppfattning.

””
””

Nilsson, som liksom Rauste inte vill uttala sig om Johaug-fallet specifikt, säger att utgångspunkten för ett dopningsärende liknande Johaugs är en avstängningstid på två år.

””

Beslut inom några veckor

Johaug hoppas kunna vara med i OS nästa år och tränar för fullt i förhoppningen om att det ska vara möjligt. Hon har sagt att smärtgränsen för om OS ska vara möjligt är en avstängningsdom på 15 månader. Sannolikt kommer hon att begära att få domslutet från Cas så snabbt som möjligt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons