Annons
Nyheter

Damerna får inte bjuda Sverige på golffest

Golfsverige får fira herrarna varje år, men kvinnornas festinbjudan har tappats bort. Två år i rad har det saknats en svensk Europatourtävling för damer. - Mycket tråkigt. Det är viktigt att visa upp de tjejer som har visat vägen, säger förbundskapten Katarina Vangdal.(TT)
Publicerad 5 juni 2017

Det spelar ingen roll vilken svensk herrgolfare du frågat under årets Nordea Masters på Barsebäck - stjärnorna Henrik Stenson, Alex Norén och Peter Hanson ger samma svar. En svensk Europatourtävling betyder oerhört mycket för återväxten inom svensk golf.

I nuläget får dock landets unga golfare endast se herrar - damerna har inte haft en Europatourtävling på svensk mark sedan 2015. Samma visa var det åren 2009-2012.

””
Annons

Sörenstam: "Skamligt"

Solheim Cup-kaptenen Annika Sörenstam, en av världens främsta golfare genom tiderna, sade i vintras att hon tyckte att det var "skamligt" att Sverige kunde erbjuda en herrtävling, men inte en damtävling. Speciellt med tanke på att Sverige är det land i Europa som har vunnit flest majortitlar.

””
””

"Pengar och marknaden styr"

Nordea Masters-ägaren Lagardère höll i damtävlingen senast det begav sig. I nuläget har bolaget inga tankar på att starta en tävling som kan locka hem USA-stjärnor som Anna Nordqvist (rankad tolva i världen) och Pernilla Lindberg (118).

””

Ett koncept som bolaget lyfter fram är att sponsorer och amatörer får spela med damproffsen under några tävlingsvarv och att stjärnorna sedan spelar finalrundan själva.

””

Även Katarina Vangdal pekar på att en traditionell Europatourtävling inte måste vara vägen framåt.

””

Landslagsbas i Phoenix

I nuläget har Europatouren få tävlingar, som dessutom är spridda över året och i andra delar av världen. Svenska golfförbundet satsar i stället på USA och försöker hjälpa elitsatsande damgolfare med exempelvis en landslagsbas i Phoenix.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons