Annons
Nyheter

Darth Vader är här för att stanna

Syrgasmasker har plötsligt blivit till en stor bov i idrottsvärlden. Orimligt, menar vissa. - Man kan inte kasta allvarliga anklagelser om dopning omkring sig när det gäller något som alla är överens om är tillåtet, säger Oskar Frånberg, forskare på Blekinge tekniska högskola.(TT)
Publicerad 3 februari 2016

Det var när det finländska skidlandslaget plötsligt syntes träna med syrgasmasker och tuber som styrelsen för Norges Idrettsforbund reagerade och krävde att IOK och Wada skulle förbjuda tilltaget. Petter Northug hakade på och dömde ut maskerna, Charlotte Kalla tyckte att det lät "som om Darth Vader var bakom dem i spåret" och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson applåderade initiativet från Norge.

Frölunda har syrgas

Annons

Oskar Frånberg, som forskat just kring syrgas och träning ur både ett hälso- och ett elitidrottsperspektiv, förstår inte riktigt alla upprörda röster.

””
””

Vadmuskel

Det innebär att kroppen orkar mer, man kan träna hårdare, återhämta sig snabbare och helt enkelt klarar av att pressa ur sin kropp lite extra.

Men var går då gränsen mellan träningsmetoder och överkurs?

RF:s ordförande Björn Eriksson har sin definition klar.

””

Internationella olympiska kommittén (IOK) har sedan OS i Salt Lake City 2002 haft förbud av användning av syrgasmasker under de olympiska spelen, både i tävling och i träning.

"Det är bra att IOK står upp för den rena idrott som understryks i Agenda 2020 och som vi alla vill ha. Det skickar tydliga signaler. Nu hoppas vi att de internationella idrottsförbunden följer efter", säger Stefan Lindeberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté, i ett uttalande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons