Dyster svensk europeisk kväll

Malmö skrällvände mot Salzburg i Champions League-kvalet på onsdagen. Om det gav någon effekt på de andra Europaspelsaspirerande svenska lagen? Inte alls. Både IFK Göteborg och Elfsborg åkte ut och AIK är i nuläget också ute.(TT)
Publicerad 6 augusti 2015

Efter att ha vänt 0-2-underläget från första matchen till totalt 3-2 efter onsdagens hemmamöte med Salzburg är Malmö FF klart för den sista kvalomgången i Champions League. MFF är därmed som sämst kvalificerat till Europa League-gruppspelet.

Men Malmö ser ut att bli enda svenska representant när de avgörande kvalmatcherna till Champions och Europa League lottas.

Elfsborg hade 2-1 med sig från hemmamatchen med norska Odd efter att ha vänt underläge till seger på Borås Arena.

I returen var den allsvenska tabellfyran vidare till playoffrundan i drygt en halv halvlek.

Odd tog ledningen

Sedan nätade Odd.

Precis som i matchen i Borås förra veckan var det Oliver Occéan och Jone Samuelsen som regisserade målet.

Den här gången slog Samuelsen en långboll till kanadensaren Occéan - som tog ner bollen i straffområdet, enkelt fintade bort Sebastian Holmén och satte 1-0.

I minut 71 kom nästa hemmamål på Skagerak Arena i Skien.

Chukwuma "Bentley" Akabueze kom på vänsterkanten. Läge för ett inlägg? Nej, tänkte nigerianen, som stänkte in Odds andra mål bakom en överraskad Kevin Stuhr Ellegaard i bortakassen.

Satsade offensivt

Efter det satsade Elfsborg allt framåt och både Lasse Nilsson och Per Frick byttes in.

Hjälpte det?

Nja, närmare en straffsituation kom laget inte, i en match där Elfsborg hade oerhört svårt att skapa målchanser.

IFK Göteborg hade via Haitam Aleesamis 1-2-reducering från bortamatchen möjligheten till vändning hemma mot portugisiska Belenenses. För sjunde matchen i rad höll det allsvenska ledarlaget nollan på Gamla Ullevi - men det behövdes ju ett mål framåt.

Efter en offensivt svag första halvlek skapade IFK Göteborg lägen i den andra. Men närmare än Jakob Ankersens skott som styrdes via back och målvakt i stolpen kom inte "Blåvitt".

Slutet av matchen blev dock kaotisk. I samband med slutsignalen uppstod stor irritation i båda lägren och IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson var en av de mest förbannade.

AIK föll hemma mot Atromitos med 1-3 i det första mötet. Returmatchen i Aten, som började 20.00, står 0-0 efter första halvlek.