Annons
Nyheter

Fotbollsbas tror på fyllda läktare

Folkligt, festligt och på flera håll fullsatt eller näst intill. Premiäromgången i fotbollsallsvenskan samlade 117 278 åskådare - över 37 000 fler än i fjolårets premiär. Och enligt Svensk elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson är det bara början.(TT)
Publicerad 7 april 2015

Förra året skymdes den länge emotsedda fotbollsfesten av ett mörkt moln när en djurgårdssupporter slogs till marken och dog före avspark mellan Helsingborg och Djurgården.

I år spelades de åtta premiärmatcherna utan större incidenter och det mesta har i stället handlat om att publiken strömmat till de allsvenska arenorna. Flest - 30 278 - hade kommit till Tele2 Arena i Stockholm för att se Hammarby spela allsvensk fotboll efter en fem säsonger lång ökenvandring i superettan.

””
Annons

Men även AIK och Djurgården lyckades attrahera över 20 000 åskådare till sina hemmamatcher.

””

Fest och säkerhet

En annan förklaring till massvandringarna till de allsvenska arenorna är enligt Olsson SEF:s, klubbarnas och polismyndighetens samverkan med fansen.

””
””

De stora förlorarna är IFK Göteborg och AIK som tappade nära 2 000 respektive 6 000 åskådare jämfört med fjolårets hemmapremiärer. Värt att notera är dock att båda inledde med typiska publikmatcher 2014, vilket inte riktigt var fallet i år.

Positivt i Sundsvall

I Gif Sundsvall kunde klubbens sportchef Urban Hagblom glädjas åt att antalet sålda biljetter i år mer än fördubblades jämfört med i hemmapremiären 2014. Låt vara att ett allsvenskt möte med regerande mästarlaget Malmö FF självklart lockar fler (7 850 på läktarna) än en hemmapremiär i superettan mot Jönköpings Södra.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons