Annons
Nyheter

Gatans basket tar steget till OS

Färre spelare. Lite tuffare. Och bara en korg. Så ser basketens nya OS-gren ut. Streetbasket har gått hela vägen från gatan till det olympiska rampljuset. Nu lovar också Basketbollförbundet en satsning på landslag. Musiken från högtalarna rullar på, även under spelets gång.(TT)
Publicerad 4 juli 2017

Musiken från högtalarna rullar på, även under spelets gång. Det känns lite ovant. Det är SM i streetbasket för tremannalag, som avgörs i Stadsparken i Borås under SM-veckan.

I början av juni utsågs streetbasket till OS-sport, med start i Tokyo 2020. Den spelas på en halv basketplan, med två lag som anfaller mot samma korg. När man tagit bollen från motståndarna, gäller det att ta sig utåt från korgen och starta sitt eget anfall utanför linjen för långskott.

Annons

En viss kroppskontakt är tillåten, vilket uppskattas av den som vill spela (eller se) tuffare basket. Samtidigt får den individuella skickligheten spelare-mot-spelare avgörande betydelse.

Efterlängtat OS-besked

Ungefär så här spelas basket spontant mot tiotusentals korgar världen över, för skojs skull och med varierande regler. Det är en gräsrotsrörelse som nått OS-status.

””

Hon spelar även vanlig basket i ligalaget Eos, och kan jämföra.

””

Poängen räknas också annorlunda än i spel fem-mot-fem. Att få bollen i korgen ger normalt en poäng. Skott på långt håll ger två poäng, alltså dubbelt så mycket.

Europatour

Svensk basket hoppas att tremanna-spelet ska bli ett lyft för sporten som helhet.

””

Beone hade två starka lag i SM, och spelar ofta på streetbasketens Europatour. I sommar har de tävlingar i bland annat London, Bukarest och Finland framför sig.

Men Sverige har inga landslag i den nya OS-sporten, vilket gjort Beone-spelarna besvikna.

””

Plastmatta

Annons

Basketbollförbundet inser också att streetspelets OS-status motiverar en ökad satsning.

””

Underlaget i turneringar är inte asfalt, utan en plastmatta. Under SM blev den hal av regn en dag, så att matcherna fick flyttas till en sporthall. En lösning på regnproblemet är att spela under ett tak utan väggar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons