Nyheter

Hammarby övertygade i premiären

Hammarby är tillbaka i damallsvenskan - och det med besked. Laget hade inga problem att spela ut nykomlingskollegan Malbacken i premiären. Stjärnförvärvet Katrin Schmidt presenterade sig direkt med ett mål och en assist i 3-1-segern.(TT)
Publicerad 11 april 2015

Det tog bara någon minut av den allsvenska fotbollspremiären innan Hammarbys anfallare Elina Johansson serverades ett friläge, men 28-åringen, som stod för 10 mål i Elitettan förra året, behövde ytterligare några minuter för att få den allsvenska skärpan på plats.

När hon serverades ett nytt friläge, efter en fin framspelning från nyförvärvet Katrin Schmidt, var hon däremot klinisk. Skottet satt lågt, hårt till vänster om utrusande Jennifer Falk i Malbackens mål - och Hammarby hade fått sig en drömstart efter bara fem minuters spel.

Mimmi Larsson ordnade kvitteringen

Malbacken var taktiskt vilset och obalanserat i sin 4-3-3-formation, men anfallaren Mimmi Larssons spetskvaliteter fick in laget i matchen igen då hon - helt ensam mot fyra Hammarby-försvarare - frispelade Elin Nyman som enkelt kunde sätta 1-1.

Hammarbys replik lät vänta på sig till den 28:e minuten och var av märkligast möjliga sort: lagkaptenen Olga Ekblom svepte in ett tilltänkt inlägg från höger hörnflagga - men fick för mycket vristträff och bollen fick i stället en rak bollbana, ställde målvakten Jennifer Falk och letade sig in i den bortre gaveln.

Schmidt visade kvalitet

Om 2-1-målet var en turlig slump så var 3-1-målet en följd av värvad kvalitet. Rosengårds-förvärvet Katrin Schmidt, som spelade fram till det tidiga 1-0-målet, dribblade sig först läckert till en hörna som hon sedan behärskat och påpassligt förpassade i mål från nära håll efter 33 minuter.

Den 28-åriga tyskan, som startade 20 matcher för mästarna Rosengård i fjol, visade kvalitet direkt i premiären och styrde mycket av spelet i ett Hammarby som var numret större och betydligt stabilare än nykomlingskollegan från Sunne inför 1 619 åskådare på Tele2 Arena.